KezdőlapBelföld2025 szeptemberétől már bércsökkentéssel büntetik a tanárokat

2025 szeptemberétől már bércsökkentéssel büntetik a tanárokat

A szakszervezet szerint a fizetéscsökkentést a sztrájkoló, tiltakozó tanárok megbüntetésére használják majd fel. 

Mégis fizetéscsökkentéssel büntethetik majd a nem megfelelően teljesítő tanárokat – írta a Népszava. A lapnak a Belügyminisztérium elmondta, hogy a tankerületi központoknak 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek. Azaz ha valaki nem éri el a megfelelő pontszámokat a vitatott objektivitású teljesítményértékelés során, akkor csökkenthetik a bérét. Nem is kevéssel.

Ha mondjuk egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a kabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét.

A PSZ elnöke hozzátette, hogy szerinte ez a rendszer lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak arra, hogy büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.