KezdőlapCímlapPutyin bekeményít: körözést adott ki Moszkva Zelenszkijre és elődjére, Porosenkóra

Putyin bekeményít: körözést adott ki Moszkva Zelenszkijre és elődjére, Porosenkóra

Egyikőjük esetében sem közölték, milyen bűncselekménnyel gyanúsítják őket az oroszok.

Körözést adott ki Oroszország az ukrán elnökre. Volodimir Zelenszkij mellett elődjét, Petro Porosenkót is keresi, de egyikőjük esetében sem közölte, milyen bűncselekménnyel gyanúsítja őket Moszkva, amely 2014-ben elfoglalta a Krím félszigetet és szeparatisták támogatásával megszerezte Donyeck és Luhanszk megyék nagy részét, majd 2022. februárjában Ukrajna egészét megtámadta, az ország egyötödét elfoglalva.

Ukrajna elnöke ellen ez az első alkalom, hogy Oroszország körözést adott ki, de az ukrán vezetés más tagjaival szemben ezt korábban már megtette, így keresi Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának (RNBOU) titkárát, több exminisztert, így az igazságügyi és a pénzügyi tárca korábbi vezetőit, valamint az ukrán nemzetibztonsági szolgálat (SZBU) korábbi fejét.

A körözött vezetők közül Oroszország többeket hivatalosan terroristaként tart számon. Ukrajna szerint a Zelenszkij elleni körözés kiadása Oroszország kétségbeesésének bizonyítéka és emlékeztett arra, hogy az orosz elnök ellen 123 országra kiterjedő nemzetközi elfogatóparancs van érvényben a a Nemzetközi Büntetőbíróságtól.

Indirekt/Telex