KezdőlapCímlapTízmilliókkal verte át a nyaralni vágyó magyarokat egy utazási iroda

Tízmilliókkal verte át a nyaralni vágyó magyarokat egy utazási iroda

Forró napsütés, hófehér homokos tengerpart, sütkérezés a pálmafák árnyékában… Az álom csak álom maradt a Lagun Travel utazási iroda károsultjai számára, ugyanis hiába várták a mesébe illő utazást, nem lett belőle semmi, ráadásul még a pénzüket sem kapták vissza.

A károsultak ügye már több, mint másfél éve húzódik. Az egzotikus utakat kínáló iroda 2022. augusztus 25-én jelentett csődöt, amit az azóta megszűnt honlapján közölt az oda látogatókkal. Ezelőtt mindössze néhány héttel fizetett ki egy 10 napos Maldív-szigeteki utat náluk Herenik Olivér, aki a párját szerette volna meglepni a különleges kiruccanással.

– Augusztus 8-án rendeltük meg az utat, ami 1890 euró, körülbelül 740 ezer forint lett volna fejenként, de mivel egy összegben fizettünk, kaptunk 500 euró, vagyis 195 ezer forint kedvezményt, ami azért elég jelentős árengedmény. A csődről a hírekből értesültem, talán ez volt az a pont, amikor rádöbbentem, csúnyán átvertek minket. Összesen 3280 eurót, azaz több, mint 1 millió 200 ezer forintot buktunk el – magyarázta a férfi. – Természetesen írtunk az irodának levelet, az egymondatos válaszban megerősítette számunkra, hogy valóban becsődölt, és hogy a kártérítés ügyében később felveszi valamelyik munkatárs velünk a kapcsolatot. Aztán eltűntek…

És nem csak Herenik Olivérék jártak így. Rajtuk kívül jó negyven-negyvenöt ember harcol még mind a mai napig a pénzéért. A rendőrségi feljelentés megtörtént, dr. Gaál Márton ügyvéd a károsultak közel felével foglalkozik.

– Az ügyfeleim esetében utazási szerződésenként 600 ezer és közel 5 millió forint körüli összegekről van szó, természetesen ez változó, aszerint, hogy milyen csomagot választottak és milyen hosszú útra fizettek be. Az átlagos kár 1,5-2,5 millió forint között mozog. Az ügy a napokban átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitányságról a XIII. kerületi kapitányságra, ahol elkezdtek kiemelten foglalkozni vele. Hogy eddig mi történt, azt nem tudom – mesélte az ügyvéd. – Az elmúlt másfél év alatt nagyjából nyolcvan-száz alkalommal hívtam a rendőrséget, hogy érdeklődjek, de nem reagált senki. Tudomásom szerint nem jutottak el odáig, hogy gyanúsítottakat hallgassanak ki az ügyben, még úgy sem, hogy megadtam nekik az iroda tulajdonosainak a nevét, és ha jól emlékszem, a volt könyvelőt is megjelöltem.

Herenik Olivér a párjával szeretett volna elutazni a Maldív-szigetek-re, 1,2 millió forintot bukott azzal, hogy becsődölt az iroda
Herenik Olivér a párjával szeretett volna elutazni a Maldív-szigetek-re, 1,2 millió forintot bukott azzal, hogy becsődölt az iroda

Dr. Gaál Márton szavait a BRFK is megerősítette a Blikknek.

„Tájékoztatjuk, hogy a BRFK csalás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást, gyanúsítotti kihallgatás nem történt. Az eljárásban a nyomozó hatóság ez idáig 45 tanút hallgatott ki” – olvasható a hivatalos válaszban.

Egy másik károsult, Zsuzsanna már többször is utazott a Lagun Travellel, minden probléma nélkül, így érhető módon őt is hidegzuhanyként érte a csőd híre.

– Ez lett volna a harmadik utunk velük, másfél éven belül, mi is a Maldív-szigetekre utaztunk volna. A csőd előtt két nappal még fogadták a lányom 200 ezer forintos előlegét, mi pedig 2,4 millió forintot fizettünk ki. Azt gondolom, hogy a tulajdonosok láthatták előre, hogy baj lesz, az alkalmazottaknak egyik percről a másikra mondtak fel. A pénzt a Takarékszövetkezeten keresztül kellett befizetni, de a megadott számlaszám nem is az utazási irodáé volt – állítja az asszony. – A tiszteletbeli konzullal is többen beszéltek, de kitérő választ adott, hogy miképpen tudnának segíteni. Többen hosszú évekig gyűjtögettek erre az útra, elszomorító, hogy sokak álmából végül nem lett semmi.