KezdőlapCímlapKözeleg a harmadik világháború? Irán megtámadta Izraelt

Közeleg a harmadik világháború? Irán megtámadta Izraelt

Irán beváltotta fenyegetését, egyelőre nem tudni, hová fajul az eddig példátlan támadás. A két közel-keleti állam Izrael gázai offenzívája miatt került összetűzésbe.

Szombat éjjel Irán közel kétszáz rakétával és drónnal támadta meg Izraelt. – Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére – közölte a katonai szóvivő.

„Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot” – tette hozzá.

„Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat” – mondta.

Az Egyesült Államok hadserege éjjel Szíria és Jordánia felett elkezdte elfogni az iráni kamikaze-drónokat (ezeknek a légi egységeknek ugyanis több órába telik, míg elérik a célpontot), Joe Bide amerikai elnök – aki korábban Iránt nyomatékosan figyelmeztette arra, ne indítsa el beharangozott támadását – szabadságát megszakítva visszatért a Fehér Házba.

Az izraeli légierő egységei is felszálltak, hogy elfogják a támadó drónokat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette:

„Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős” – mondta a kormányfő.

„Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását” – tette hozzá Netanjahu.

Az izraeli védelmi minisztérium a működésbe lépő légelhárításról is közölte videófelvételt:

Illetve bemutatta az ország azon településeit is, melyeket az iráni drónok és rakéták célba vettek – egész pontosan azt mutatták meg, hol rendeltek el légiriadót az elmúlt órákban. Jól látható, Irán izrael szinte teljes területét támadás alá vette.

A Fehér Ház közben kiadott egy közleményt, Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a Nemzetbiztonsági Tanáccsal ülésezett éjjel. Az elnök hajnalban beszélt Izrael miniszterelnökével telefonon. A Fehér Ház ezt az üzenetet tette közzé:

„Izrael figyelemreméltó képességről tett tanúbizonyságot, hogy képes megvédeni, és legyőzni még a példátlan támadásokat is – egyértelmű üzenetet küldve ellenségeinek, hogy nem tudják hatékonyan fenyegetni Izrael biztonságát” – írták.

A izraeli légitámadásokat elhárító rendszer, a Vaskupola „munkában” van:

Kiemelték azt is, hogy Biden és a nyugati vezetők dolgoznak azon, hogy koordináljanak egy „egységes diplomáciai választ” az iráni támadásra, tehát úgy tűnik, hogy katonai válaszra egyelőre nem készülnek a felek.

Kiderült az is, hogy ma reggel 7 óra körül megnyitották Izrael légterét a kereskedelmi forgalom számára. Úgy tűnik akkor, hogy az országban egyelőre nem számítanak újabb támadásra Irántól.

Irán pedig figyelmeztetést küldött, hogy „erősebb és határozottabb” lesz a válasza, ha Izrael megtorlást hajt végre a legutóbbi csapások után.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság nem fog habozni, hogy szükség esetén éljen az önvédelemhez való eredendő jogával” – mondta egy nyilatkozatban Irán nagykövete és állandó ENSZ-képviselője, Amir Saeid Iravani, aki hozzátette, hogy a csapások kifejezetten megtorlásként történtek egy április 1-jei izraeli támadásra, amely Irán szerint a damaszkuszi diplomáciai létesítmények ellen irányult.

Irán azt állítja, hogy a támadás megsértette a nemzetközi jogot, és hét iráni katonai tanácsadó, köztük az iráni Forradalmi Gárda kulcsfontosságú parancsnokai halálához vezetett.

„Amennyiben az izraeli rezsim ismét katonai agressziót követne el, Irán válasza biztosan és határozottan erősebb és határozottabb lesz” – tette hozzá Iravani nagykövet.