KezdőlapCímlapÚjra Peter Wright ülhetett fel a dartsvilág trónjára

Újra Peter Wright ülhetett fel a dartsvilág trónjára

A skót Peter Wright pályafutása során másodszor nyerte meg a PDC világbajnokságot, miután a döntőben 7-5-re nyert az angol Michael Smith ellen. Wright 2020 után lett is ismét az év legfontosabb dartsversenyén a legjobb, amiért 500 ezer fontot, hozzávetőleg 218,7 millió forintot zsebelt be.

Michal Smith dobta az első két 180-ast, de Peter Wright nyerte az első leget, majd 3-1-re az első szettet is, amely inkább az elhibázott kiszállókról marad emlékezetes, Smith tíz, Wright húsz százalék alatt maradt, ami igencsak gyengének számított (1/13, illetve 3/17), az átlag is csak éppen 82 fölött volt. Majd a volt világbajnok már 2-0-ra vezetett, egy csodálatos, 124-es, bullos kiszállóval, Smith-nek hiába volt jobb, 92,50-es átlaga már kétszettes hátrányba került.

Egyre jobban lendültek bele a küzdelembe a felek. Az átlagok is egyre jobbak lettek, és a száznyolcvanakat géppuska módjára dobáló Michael Smith 2-2-nél utolérte skót ellenfelét úgy, hogy közben egy 167-es kiszállót is odavágott.

Az angol, aki 4-3-nál vezetett először a meccsen, és először sikerült nullára nyernie egy szettet, már tizenhat száznyolcvanasnál tartott, és az átlaga is száz fölött (101,58) járt. Még 5-4-nél is Smith vezetett, de ehhez Wright is kellett, aki rossz kiszállózása miatt tálcán kínálta a szettet ellenfelének, aki élt is ezzel.

A meccs egyik legfontosabb játéka következett. Smith-nél volt a kezdés, így a pszichikai előny is. A világranglista 9. helyén álló angol viszont összezuhant a cél előtt. Smith 2-0-ra vezetett a legek arányában, Wright fordítani tudott 3-2-re, ezzel a szettek arányában 5-5-re egyenlített. Hat év óta ez lett az első legszorosabb vb-döntő.

Wright simára hozta a tizenegyedik szettet, 6-5-re vezetett, majd elvette Smith kezdését. Egymás után nyolc leget nyert, és már csak egy választotta el a világbajnoki címtől. Smith még kapaszkodni próbált, de már csak egy leget nyert. Wright nagy előnnyel behúzta az utolsót, összességében 7-5-re nyert, így 2019 után ismét világbajnok lett.

A vb-t a kilencedik helyen kezdő Smith végül négy helyet javított a világranglistán és 200 ezer fonttal (87,5 millió forinttal) gazdagodott. 2019 után másodszor bukta el a vb-döntőt, ezt pedig leginkább annak köszönheti, hogy 5-4-es vezetése után, saját kezdésével, 2-0-s legarányról sem tudta behúzni a szettet. A meccs után mind a két játékos a könnyeivel küszködött.

Ami a statisztikákat illeti, Michael Smith 99,22-es, Peter Wright 98,34-es átlagon zárt. Smith 24 száznyolcvanast dobott, ezzel beállította Wright rekordját, amit éppen az elődöntőben dobott. A skótnak most 17 jött össze. A kiszállókban Wright volt a jobb: 39,13%-ot produkált, míg ellenfele 35.38-at.

„Nem játszottam jól. Mind a kettőnknek volt 2-3 jó legje, aztán jöttek a hibák. Elképesztő volt a hangulat, nagyon boldog vagyok, hogy ismét világbajnok lettem. Gyengén kezdődött az év, de annál szebben fejeződött be. Nem én vagyok a jövő, hanem Michael, azt hiszem, sok lehetőséget adott, hogy megnyerjem a döntőt. Igazából ő veszítette el, nem én nyertem meg” – nyilatkozta Peter Wright.

Indirekt/Blikk