KezdőlapBelföldDöntött Suhajda Szilárd felesége: nem hozhatják le férje holttestét a Himalájáról

Döntött Suhajda Szilárd felesége: nem hozhatják le férje holttestét a Himalájáról

Végtelen csend, amerre a szem ellát, vakító fehérség, amit csak néhol tör meg a hó alól kikandikáló sziklák szürkesége és szédítő szakadékok – valahogy így képzeli az átlagember a Mount Everestet, ahol Suhajda Szilárd teste pihen. A hegymászó tavaly május 23-án adott életjelet magáról utoljára, amikor elindult, hogy megmássza a 8848 méter magas csúcsot.

Az egész ország gyászolta, amikor biztossá vált, hogy tragédia történt és Szilárd nem tér vissza többé. Most a nepáli hatóságok közlése szerint serpák kelnek útra, hogy megtisztítsák a hegyet a hulladéktól, amit az expedíciók hagytak maguk mögött és állítólag az is szerepel feladataik között, hogy lehozzák öt olyan alpinista testét, akik ott lelték halálukat. Hiába kapott azonban szárnyra a hír, miszerint Suhajda Szilárd testét is lehozhatják, felesége elmondta: erről nincs és nem is lehet szó.

– Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről, ez az én személyes elhatározásom és döntésem – mondta el a Blikknek Legindi Tímea. – Több ok is áll emögött. Egyrészt a keresés során nem találták meg a testét. Másrészt egy ilyen kutatóexpedíció nagyon nehéz, akik megpróbálkoznának vele, önmagukat is veszélybe sodorhatják.

Tímea elmondta, hogy ritkán fordul elő, hogy egy-egy hegymászó holttestét a családtagok megpróbálják lehozatni – egy amerikai mászó családjának például egy hagyatéki ügy miatt kellett egy ilyen expedíciót indítani. Ha nem áll ilyen ok, vagy vallási meggyőződés a küldetés mögött akkor felesleges bolygatni az ott elhunyt személy testét. – de a küldetés szinte már emberfelettinek és nagyon veszélyesnek számít. Példaként felhozta, hogy korábban a Broad Peak (8051 m) csúcs első magassági táborából – ez az alaptábor fölött elhelyezkedő első tábor – egy magatehetetlen hegymászó mentése – akiért több mint egytucatnyian indultak el – csaknem egy napba telt, ennyi idő alatt sikerült visszavinni az alaptáborba. És ez még nem is a csúcsrégióban történt.

A hamarosan útnak induló serpák fő feladata egyébként valójában a hegy megtisztítása lesz, amiben a nepáli hadsereg 18 katonája is segít majd nekik. 2019 óta 110 tonna hulladékot hoztak le a Himalájából, idén 10 tonnányi szeméttől szeretnék megszabadítani a hegyet. Az expedíciók rendszerint a felszereléseiket is hátrahagyják, üres, széltépte sátrak, oxigénpalackok maradnak sokuk után.

Suhajda Szilárd emlékére tavaly a Szemlő-hegyi barlang feletti parkban tartottak búcsúztatót. Tímea idén várhatóan majd a Facebook-oldalán emlékezik meg férje elvesztésének első évfordulójáról.