KezdőlapBűnügyHajtóvadászat után kapták el az elnök gyilkosát

Hajtóvadászat után kapták el az elnök gyilkosát

Őrizetbe vették a haiti elnök, Jovenel Moïse feltételezett gyilkosait.

A haiti elnököt saját otthonában, helyi idő szerint szerdán éjjel 1-kor ölték meg. A támadásban az elnök felesége, Martine Moïse is megsérült, jelenleg kórházban van. Az özvegy karján és combján vannak lőtt sebek, illetve komoly hasüregi sérüléseket szenvedett.

A merényletet követően Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után – írja a Telex. Szerdán meg is találta a rendőrség a feltételezett gyilkosokat, akikkel tűzharcba keveredtek. A csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek – jelentette be szerda este az ország rendőrfőnöke, Leon Charles a közszolgálati televízióban. A zsoldosok három rendőrt túszul ejtettek, de hamar sikerült kiszabadítani őket.

Az 53 éves elnök 2017 februárja óta volt hatalmon, miután átvette elődje, Michel Martelly helyét. Többször is vádolták őt korrupcióval, és sok erőszakos kormányellenes mozgalom is volt hivatala ellen.

Haitit súlyos belpolitikai válság sújtja, és az utóbbi években a bűnözés is ijesztő méreteket öltött, a súlyos szegénységgel küzdő sziget részeit fegyveres bandák tartják rettegésben.

Indirekt/Blikk