KezdőlapBelföldNa, végre: a hétvégén visszatér a nyár

Na, végre: a hétvégén visszatér a nyár

A hétvégére visszatérő tavaszi időnek csak a fejfájósok nem örülnek: a délies áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek. Sok kedvező mellett terhelő meteogyógyászati hatásokra is számíthatunk!

Napos, gomolyfelhős idő várható ma. Néhol előfordulhat kisebb záporeső, a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben néhány zivatar is lehet. A déli szél az ország nyugati felén megélénkül, a Dunántúl északnyugati részein meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között valószínű.

Markáns melegedés zajlik a térségünkben.

Ennek sok pozitív élettani hatását tapasztalhatjuk, érdemes is kihasználni a sok napsütést, a viszonylag csendes időt és a még átmenetileg kedvező levegőminőségi helyzetet. Töltsünk minél több időt a szabadban, de már gondoskodni kell a megfelelő UV-védelemről, és rétegesen kell öltözködni a nagy napi hőingás miatt.

Sok ember számára viszont komoly terhelést jelent egyrészről ez a nagy napi hőingás, másrészről a melegedő tendencia. Emiatt gyakrabban jelentkezhet ingadozó vérnyomás, erősödhetnek az ízületi és egyéb gyulladásos folyamatok, jobban fájhatnak a műtéti hegek. Nagyobb terhelés azonban a fejfájással élőket fogja érni. Különösen a migrének erősödésére számíthatunk, de sok egyéb jellegű fejfájás is gyakrabban jelentkezhet. Gyakori ilyenkor a szédülés, a látásromlás és a fokozott fáradékonyság. Ajánlatos csak fokozatosan növelné a fizikai terhelésünket.

Vasárnap is napos időre számíthatunk, helyenként gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 3 és 11, délután 23 és 27 fok között valószínű.