2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Felemás hétvége: lesz, ahol szakad majd az eső, máshol 25 fok...

Felemás hétvége: lesz, ahol szakad majd az eső, máshol 25 fok is várható

Pénteken az ország délkeleti felén szórványosan alakul ki zápor, zivatar, helyenként ismét jégesővel, viharos széllel.

Pénteken a dél, délnyugat felől érkezett felhő- és csapadékrendszer kora délutánra északkelet felé elhagyja hazánkat. Mindeközben dél felől szakadozottá válik a felhőtakaró, kivéve a Dunántúl nyugati részén, illetve az északi tájakat. Késő délután, estefelé délnyugat felől újból felhősödés kezdődik.

Délután – nagyobb eséllyel az ország délkeleti felén – szórványosan alakul ki zápor, zivatar, helyenként ismét jégesővel, viharos széllel. Többfelé megélénkül a légmozgás, a Kisalföldön az északnyugati, nyugati, másutt a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet a tartósan borult tájakon 15, a délkeleti határnál 25 fok közelében alakul. Késő estére 10-17 fok közé hűl le a levegő.

Este dél, délnyugat felől újabb felhő- és csapadékzóna érkezik, amelyből az éjszaka során többfelé várható eső, zápor, egy-egy beágyazott zivatar is. Párás lesz a levegő. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet késő este 10-17, hajnalban 9-15 fok között alakul.

Szombaton az összefüggőbb felhőzet vékonyodik, szakadozik, több-kevesebb napsütés is lehet, majd délutántól északnyugat felől ismét vastagabb felhők érkezhetnek. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, majd az északnyugati szelet sokfelé élénk, időnként erős lökések kísérik. A csúcsérték 16-25 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten az enyhébb idő.

Vasárnap változóan felhős idő várható. Napközben főleg a Dunántúlon lehetnek erősebben felhős körzetek, estétől észak felől érkezhet vastagabb felhőzet. A nappali órákban csupán néhol, estétől észak felől több helyen előfordulhat csapadék. Hajnalra a szélvédett, kevésbé felhős helyeken pára- és ködfoltok képződhetnek. Az északnyugati, majd a délnyugati szél sokfelé megerősödik. A hajnali 5-13 fokról 16-23 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délen regisztrálhatják a magasabb értékeket – írja a met.hu.