KezdőlapCímlapElveszik Szentpétervártól a BL-döntő rendezését

Elveszik Szentpétervártól a BL-döntő rendezését

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az ukrán–orosz válság miatt szinte biztosra vehető, hogy elveszi az idei Bajnokok Ligája-döntőt Szentpétervártól. Az ok: Oroszország csapatokat küldött Kelet-Ukrajna két, lázadók kezén lévő régiójába, és félő, hogy inváziót terveznek. Várhatóan több ország, köztük az Egyesült Királyság is szankciókat vezet be Oroszország ellen a lépés miatt.

Ennek tükrében az UEFA-hoz közel álló források nagyon valószínűtlennek tartják, hogy Oroszországban rendezhetik majd a döntőt. Tracey Crouch, korábbi brit sportminiszter a BBC Sportnak azt mondta, hogy az UEFA-nak azonnal át kellene helyeznie a döntőt.

Az európai labdarúgás irányító testülete az egész helyzetet értékeli, mielőtt döntést hozna az ügyben, de a tervek szerint már harmadik éve kell új helyszínt keresnie. Az elmúlt két Bajnokok Ligája-döntőt a Covid-19-hez kapcsolódó problémák miatt Portugáliában játszották le.

A BBC Sport úgy tudja, hogy a mérkőzést továbbra is május 28-án, szombaton játsszák, ami valószínűleg kizárja a Wembley-t, mint házigazdát, mivel abban az időben az alacsonyabb osztályú bajnokságok, a League Two és a Championship rájátszás döntőjének ad otthont a stadion.

Az UEFA tárgyalásokat folytat a Dinamo Kijevvel és a Sporting Lisszabonnal is, az Ifjúsági BL legjobb 16 közé jutásról, amelyet a tervek szerint március 2-án játszanak az ukrán fővárosban.

Más UEFA-versenyek mérkőzéseit is át kell majd helyezni. Az idei szezonban egyetlen ukrán csapat sem vesz részt más európai kupákba, de az orosz Zenit Szentpétervár még mindig ott van az Európa Ligában, és csütörtökön Spanyolországban játssza a Real Betis elleni rájátszás második mérkőzését. A Zenit a hazai találkozót 3-2-re elveszítette.

Nemzetközi szinten Oroszország a tervek szerint március 24-én Lengyelországot fogadja a világbajnokság rájátszásában, és – győzelem esetén – március 29-én Svédországgal vagy Csehországgal találkozik. Ukrajna szintén a világbajnokság rájátszásában szerepel, és Skóciába, majd Walesbe vagy Ausztriába látogat, hogy kvalifikálja magát a katari tornára.

A feszültség a héten tovább fokozódott a térségben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök csapatokat vezényelt a lázadók által annektált két kelet-ukrajnai régióba, miután elismerte őket független államként. Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb lett a félelem egy inváziótól, mivel az amerikai becslések szerint Oroszország mintegy 150 000 katonát vonultatott fel Ukrajna határai mentén.

„Tekintettel az ukrajnai orosz fellépés brit és európai szakncióira, az UEFA-nak azonnal át kellene helyeznie a Bajnokok Ligája döntőjét a Gazprom stadionból” – tette hozzá Crouch. A 2018-as, orosz rendezésű világbajnokságra utazó politikusok és tisztviselők bojkottja egy gyenge üzenet volt Putyin elnöknek, amely nem hozott jelentős változást, így az UEFA-nak sokkal határozottabb álláspontot kell képviselnie, nem utolsósorban a helyszínekre látogató szurkolók biztonsága érdekében.”

Szentpétervár a tavaly nyári, elhalasztott Euro 2020 torna több mérkőzésének is helyszínéül szolgált.