KezdőlapCímlapDőlnek a dominók: Nyikita Mazepint kirúgja a Haas Forma-1-es csapata a háború...

Dőlnek a dominók: Nyikita Mazepint kirúgja a Haas Forma-1-es csapata a háború miatt

Egyre biztosabb, hogy Nyikita Mazepin távozik a Haas Forma–1-es csapatától. Az orosz autóversenyzővel nem a képességei miatt bonthat szerződést az amerikai istálló, hanem az orosz–ukrán háború „áldozata” lehet. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szankcionálta Oroszország részvételét az autósportban, az F1-es Orosz Nagydíjat is törölte, de az orosz nemzetiségű pilóták semleges státuszban indulhatnak a szervezet alá tartozó szériákban. A brit szövetség viszont úgy határozott, az Egyesült Királyság versenyeiről kitiltja az oroszokat, azaz a Brit Nagydíjon nem vehet részt Mazepin.

A nyugat-európai sajtó már arról ír, hogy az amerikai istállónál megszületett a döntés, a csapat menesztette Mazepint, illetve az orosz főszponzorral, az Uralkalival is beszünteti a kapcsolatot. És eldőlt, hogy Mick Schumacher csapattársa a brazil Pietro Fittipaldi lesz.

Ironikus, hogy tavaly még az orosz pilóta apja, az Uralkali műtrágyagyár tulajdonosa fenyegette meg a Haast, hogy távozhatnak, mivel szerinte a fia gyengébb autót kapott, mint német csapattársa.

– Cseréljétek meg az autókat. Mindenki tudja, hogy az egyik jobb a másiknál – mondta Dmitrij Mazepin. – Ha nem lesz változás, befejezzük a csapat támogatását, kiszállunk a versenyzésből. Nagy probléma lesz a pénz hiányából.

Az élet most úgy hozta, hogy tényleg távoztak, csak nem saját akaratukból. A Forma–1-es világbajnokság március 20-án rajtol Bahreinben.

Indirekt/Blikk