2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Címlap Közel a katasztrófa: heves harcok dúlnak a zaporizzsjai atomerőműnél

Közel a katasztrófa: heves harcok dúlnak a zaporizzsjai atomerőműnél

Az az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete arra szólította fel a tisztviselőket, hogy a lehető leghamarabb látogassák meg az ukrajnai Zaporizzsja erőművet. António Guterres főtitkár szerint közel a nukleáris katasztrófa, ezért arra kérte a háborús feleket, hogy fejezzék be a támadásokat Európa legnagyobb atomerőművénél.

Az ENSZ szerint az ukrajnai Zaporizzsja erőmű közelében zajló újabb támadások „katasztrofális következményekre” figyelmeztetnek.

– Ez egy komoly óra, egy súlyos óra, lehetővé kell tenni, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) a lehető leghamarabb végrehajthassa zaporizzsjai küldetését – mondta az ügynökség vezetője, Rafael Grossi az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén csütörtök este.

Az erőművet üzemeltető ukrán állami vállalat, az Energoatom közölte, hogy csütörtökön ötször érte csapás a területet, köztük a radioaktív anyagok tárolási helyének közelében.

– Öt találatot rögzítettek az üzem vezetőségének irodája közelében – közvetlenül a hegesztési hely és a sugárforrások tárolására szolgáló létesítmény mellett – közölte az Enerhoatom a hivatalos Telegram csatornáján közzétett bejegyzésében, kiemelve: “Kis területen kigyulladt a fű, de szerencsére senki sem sérült meg”.

Az ENSZ és a NAÜ azután figyelmeztetett, hogy Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy rakétákat lőtt ki egy elfoglalt atomerőmű környékéről. A támadásban 13 ember életét vesztette és 10-en megsebesültek.

Az ENSZ legfelsőbb tisztviselője a zaporizzsiai erőmű körüli katonai tevékenység azonnali beszüntetésére szólított fel, figyelmeztetve, hogy a további „mélyen aggasztó” incidensek – ha folytatódnak – katasztrófához vezethetnek. A Blikknek korábban nyilatkozó szakértő szerint is komoly következményei lehetnek az erőművet ért támadásoknak.

– Arra szólítok fel minden katonai egységet az erőmű közvetlen közelében, hogy azonnal hagyjanak fel, és ne vegyék célba a létesítményeket vagy a környéket – mondta António Guterres főtitkár a találkozó előtt.

Guterres arra figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai erőműben bekövetkezett esetleges károk

katasztrófális következményekkel járhatnak nemcsak a közvetlen közelben, hanem a régióban és azon túl is.

Grossi, a NAÜ vezetője hangsúlyozta, kész egy szakértői misszió vezetésére a délkelet-ukrajnai helyszín átvizsgálására, és felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy működjenek együtt, hogy a tisztviselők mielőbb utazhassanak.

„Az idő a lényeg” – mondta a 15 tagú biztonsági tanácsnak videoközvetítésben , hozzátéve, hogy az ügynökség azonnali, gyors munkát végezhet a biztosítékokon, és stabilizáló befolyást tud nyújtani annak érdekében, hogy „megakadályozza a nukleáris balesetet” – írta a The Guardian.