2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Hozzá kell szoknunk a tartós üzemanyaghiányhoz?

Hozzá kell szoknunk a tartós üzemanyaghiányhoz?

Már az is komoly eredmény lesz, ha a jelenlegi ellátási színvonalat tartani lehet – vélekedik Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A szakember szintén figyelmeztet: mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van. Íme, a részletek!

Gárd Ottó szerint a jelenlegi helyzetben az is fegyvertény lehet, ha a kutak a pillanatnyi színvonalon kéesek lesznek folytatni az ellátást, de hozzá kell szoknunk olyan helyzetekhez, amikor előfordul, hogy a kutakon az üzemanyagok egy-egy típusa kifogy. Sőt, olyan eset is lehetséges, hogy egyes töltőállomások teljesen kiürülnek, és nem lesz üzemanyag-ellátás. MInderről az iparági szakember az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt.

A szakember szerint fontos, hogy mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van: ez egybevág Ratatics Péternek, a Mol ügyvezető igazgatójának korábbi szavaival.

Az üzemanyag-problémák hátteréről szólva Grád Ottó azt mondta: az év első felében 20 százalékkal volt magasabb a fogyasztás, mint a korábbi években, ami az ársapkának is köszönhető, mivel a külföldiek Magyarországra jártak át tankolni az olcsó hazai benzinből és dízelből. Szerinte a helyzet ilyen értelemben azzal, hogy módosultak a vonatkozó jogszabályok és a külföldi autósokat kizárták a kedvezményezetti körből, normalizálódik.

Az olajipari szövetség vezetője beszélt arról is, miért alakulhatott ki üzemanyaghiány a Balatonon: mint mondta, a turisztikai központokban a hétvégéken jóval jelentősebb a fogyasztás, ez történt ebben az esetben is. Az olajiparnak azonban nincsenek olyan többletkapacitásai, amelyek lehetővé tennék, hogy – a megemelkedett helyi fogyasztásnak megfelelően – több üzemanyagot szállítsanak egyes régiókba.

A szakember az tanácsolta az autósoknak, ha tehetik, tele tankkal induljanak útnak, és mivel a nagyvárosokban jellemzően jobb az ellátás, ezeken a kutakon várhatóan mindig tudnak majd tankolni.