2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Több megyére is riasztást adtak ki - viharok érkeznek

Több megyére is riasztást adtak ki – viharok érkeznek

A hazánkat elérő hidegörvény péntek estig nem sok helyen okoz záport, zivatart a számítások szerint, a hétvégén azonban már kissé növekszik a csapadék előfordulási esélye. A jövő hét elejétől ismét naposabb, melegebb idő várható.

Ma a sok napsütés mellett ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve időnként a fátyolfelhőzet is megnövekszik. Elsősorban a nyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen főleg zápor, kis eséllyel zivatar, hazánk legnagyobb részén száraz marad az idő. Az északkeleti, északi szél napközben több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-32 fok között alakul. Késő estére többnyire 20-25 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ három megyére adott ki figyelmeztetést záporok, zivatarok miatt.

Az ország döntő részén a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Pénteken legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon dörrenhet meg kis eséllyel az ég.

Este a gomolyfelhők nagyobb része összeesik, de fátyolfelhőzet marad felettünk, illetve a Dunántúl fölött hajnalban erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Néhol zápor, zivatar a délnyugati határvidéken nem zárható ki. A légmozgás a legtöbb helyen mérséklődik, de néhol egy-egy élénk széllökés továbbra is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14-20 fok között várható, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb lehet az idő.

Front nincs felettünk, de a magasabb légrétegekben hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a hidegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. A fejfájás, görcsös panaszok hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak.