KezdőlapCímlapMesterházy Attila a legismertebb MSZP-s politikus, elvtársai a fasorban sincsenek

Mesterházy Attila a legismertebb MSZP-s politikus, elvtársai a fasorban sincsenek

Szeptember közepén tisztújítást tart a Magyar Szocialista Párt, amelyen Mesterházy Attila is indul a pártelnöki tisztért.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Egy haldokló, a teljes népesség körében csupán 4 százalékos támogatottsággal bíró MSZP-t akar újraéleszteni Mesterházy Attila, aki leköszönő elnökként hat éve még több, mint 25 százalékon álló pártot adott át az utódjának. Azóta már a harmadik pártelnöke van a szocialistáknak, teljesítményükről mindent elárul, hogy az utolsó Tóth Bertalan nevét nemhogy az ország, de a saját elvtársai sem ismerik. Tóth Bertalan a tisztújításra úgy próbálta bebetonozni jelenlegi pozícióját, hogy társelnöknek maga mellé vette az utóbbi években botrányos viselkedésével hírhedtté vált Kunhalmi Ágnest.

Pár napja jelent meg a Republikon Intézet közvéleménykutatása, melyben a politikusok ismertségét és népszerűségét vizsgálták. Kiderült, az ismertségi lista élén 91 százalékkal Orbán Viktor áll,őt egy pont lemaradással Gyurcsány Ferenc, 9 százalékkal pedig Áder János és Karácsony Gergely követi. Utánuk Mesterházy Attila, Szél Bernadett és Dobrev Klára következik 72 százalékos ismertséggel.

„Míg a választópolgárok számára világos, hogy a DK és a Momentum mit képvisel, addig az MSZP szinte láthatatlan” – fogalmazott Mesterházy a Heteknek. Szerinte a pártnak sokkal karakteresebb üzenetet kellene képviselnie, és azt sokkal hatékonyabban kommunikálnia. Hozzátette, szerinte a kongresszus küldötteinek el kell döntenie, hogy szeretnék-e, hogy az MSZP eltűnne, „ahogy az MDF, SZDSZ és a Kisgazdák”.

Erre valós az esély, Mesterházy az interjúban elmondta, hogy egy barátja által készített modell alapján, ha az eddig tapasztalt népszerűség-csökkenést veszik figyelembe, „akkor 2022 januárjára nagyjából 1 százalékon lesz az MSZP.” Mint fogalmazott, „most van az utolsó esélye a pártnak”, hogy megfordítsa ezt a folyamatot.
Gyurcsány Ferenc szerepével kapcsolatban Mesterházy leszögezte, meghatározó szerepe lesz a DK elnökének a következő időszakban, ezért együtt kell vele működni, mert csak így tudják leváltani az Orbán-kormányt.