KezdőlapCímlapOlimpiai bajnokok szólítják fel levélben lemondásra a MOB elnökét, Kulcsár Krisztiánt

Olimpiai bajnokok szólítják fel levélben lemondásra a MOB elnökét, Kulcsár Krisztiánt

Nem csillapodik a Magyar Olimpiai Bizottság, a MOB elnöke körül kialakult botrány. A Nemzeti Sport birtokába került az a levél, amely lemondásra szólítja fel Kulcsár Krisztiánt, és amelyet öt olimpiai bajnok, elnökségi tag, illetve a két alelnök is aláírt.

Kulcsárt elsősorban a vezetési stílusa, a bizottság létszámának megnyirbálása, olimpiai és világbajnok sportolók méltatlan helyzetbe hozása miatt támadják. Még decemberben szeretnék elérni, hogy Kulcsár mondjon le.

Most kilenc elnökségi tag által aláírt, lemondásra felszólító levél került a sportnapilap birtokába, amelyben egyértelműen úgy fogalmaznak, hogy nem hajlandók a tagság nevében sem együtt dolgozni tovább Kulcsár Krisztiánnal.

Íme a levél:

FELSZÓLÍTÁS LEMONDÁSRA

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjainak, a MOB közgyűlés tagjainak és az olimpiai sportágak szövetségi vezetőinek közös közleménye

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagjaiként, a MOB közgyűlés tagjaiként és az olimpiai sportágak szövetségeinek vezetőiként hónapok óta egyre növekvő aggodalommal tapasztaljuk azt, hogy a MOB fokozatosan szakít korábbi értékeivel.

A szervezet cserben hagyni látszik partnereit, természetes szövetségeseit.

A MOB drasztikusan csökkentett létszámú közgyűlésének új összetételét nem sikerült megnyugtató módon időben kialakítani.

Úgy látjuk, hogy a jelenlegi körülmények között nem biztosítható a 126 esztendős Magyar Olimpiai Bizottság a magyar olimpiai mozgalom gazdag hagyományaihoz méltó működése.

A jelenlegi működés veszélyezteti a magyar sport jövőbeli sikerességét, valamint mindenki által tisztelt és szeretett hagyományait.

Mindezekhez, megítélésünk szerint, a MOB elnökének vezetési stílusa vezetett. Elnök urat többször – külön-külön és együttesen is – kértük arra, hogy vegye figyelembe a magyar sport hagyományait, értékeit és azokat az egyeztetési formákat, melyek a magyar sport szereplői között megszokottak és sikeresek.

Elvesztettük a bizalmunkat a jelenlegi elnökben, ezért közösen kérjük Kulcsár Krisztián elnök urat, hogy azonnali hatállyal mondjon le a tisztségéről.

Rendkívüli elnökségi ülés, valamint rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezzük annak érdekében, hogy a MOB-nak a lehető leghamarabb új vezetője és új alapszabálya legyen.

Budapest, 2021. december 20.

A levél aláírói között öt olimpiai bajnok neve olvasható: Vári Attila, Kovács Antal, Magyar Zoltán, Wladár Sándor, Gyurta Dániel, de aláírta azt az elnökség egyetlen hölgy tagja, Pálinger Katalin, valamint a két alelnök, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor is.

Indirekt/nemzetisport.hu