KezdőlapCímlapFranciaország kipipálta Marokkót: jöhet Argentína a világbajnoki döntőben

Franciaország kipipálta Marokkót: jöhet Argentína a világbajnoki döntőben

Theo Hernandez góljával már az ötödik percben vezetést szerzett Franciaország, amely a második félidő elején izgulhatott kicsit, ám végül 2–0-ra legyőzte Marokkót, és bejutott a vb-döntőbe – vasárnap Argentína ellen védheti meg címét.

Szinte mindenkit ez a kérdés foglalkoztatott a Franciaország–Marokkó világbajnoki elődöntő előtt, aztán öt perc után úgy tűnt, a franciák esélyt sem adnak az ellenfélnek. Az afrikai válogatott védelmét már a meccs elején átjátszották, Antoine Griezmann remek indítást kapott a tizenhatos jobb szélénél, és bár a középre adását követően Kylian Mbappé lövését még blokkolták a védők, a labda a balösszekötő helyén érkező Theo Hernandez elé került, aki az ötös bal csücskétől, ballal a jobb sarokba lőtt. 1–0!

Úgy tűnt, a marokkói védelem ezúttal kevésbé „éles”, a 19. percben egy hosszú indítást követően Olivier Giroud került ziccerbe, 14 méterről a jobb sarkot célozta meg, ám a kapufáról kifelé pattant a labda. Franciaország nem egykapuzott, ám mezőnyfölényben futballozva irányította a meccset, és mivel Marokkó is igyekezett lapos passzokkal építeni a támadásokat, kifejezetten lüktető első félidőt játszott a két együttes.

Valid Regragi szövetségi kapitánynak a 21. percben kényszerűségből kellett cserélnie, Romain Szaissz nem tudta folytatni a játékot, a 36. percben pedig újabb francia ziccer következett. Az Anglia elleni negyedöntőben gólt szerző Aurélien Tchouaméni remek ütempasszal hozta helyzetbe a balösszekötő helyén kilépő Mbappét, aki megkerülte védőjét, majd lőtt, ám a hálóba tartó labdát kirúgták a gólvonalról. A labda viszont éppen Giroud elé került, a csatár akár rá is készülhetett volna a lövésre, ám hatalmas helyzetben 15 méterről a jobb sarok mellé tekert.

A 40. percben Griezmann jobb oldali szöglete után a rövid saroknál érkező Varane pörgetett a bal sarok mellé, az első félidő hajráját viszont megnyomta Marokkó, több beíveléssel is veszélyeztett. Az egyik ilyen után Giroud röviden fejelte ki a labdát, el-Jamik gyönyörű mozdulattal ollózott, ám a jobb alsó sarokra tartó labda kifelé pattant a kapufáról – így Franciaország vonult előnnyel a szünetre.

A közönség támogatását maximálisan élvező Marokkónak úgy kellett volna egyik támadást vezetnie a másik után, hogy közben nem enged teret a PSG villámgyors ászának – nos, a fordulás utáni negyed órában tulajdonképpen mindkettőt megoldotta. A francia válogatott ugyanis kissé álmosan kezdte a második játékrészt, térfelére visszahúzódva várta az ellenfél rohamait, az afrikai csapat pedig ment is előre becsülettel. Mindkét szélen sikerült a védelem mögé kerülni, egyik beadás követte a másikat, Ibrahima Konaté szinte a gólvonalról mentett az egyik ilyen alkalom után.

Didier Deschamps együttese vagy nem találta a ritmust, vagy tudatosan várt a kontrákra, csakhogy a bal szélen meglóduló Mbappét rendre megállították – olykor keményen, de szabályosan, máskor fájdalmasabb eszközökkel. A 68. percben Hugo Lloris húzta le a labdát Zakaria Abuklal feje elől, és bár a franciákon a pánik legkisebb jele sem látszott, arra azért előzetesen kevesen számítottak, hogy a két elődöntő közül ez a meccs tartogat nagyobb izgalmakat az utolsó 20 percre fordulva…

A csereként pályára lépő Marcus Thuram lezárhatta volna a meccset, ám Griezmann szabadrúgása után hat méterről a bal sarok mellé fejelt. A címvédő egyre inkább kijött a szorításból, eredményesen lassította a marokkói rohanást, és a meccs végéhez közeledve egyre többet birtokolta a labdát. Végül mégsem a pozíciós játék, hanem egy labdaszerzést követő ellentámadás vezetett a második francia gólhoz. Az akció végén Mbappé kapott labdát a tizenhatos bal csücskénél, és bár lövését blokkolták, a lecsorgó labda éppen a hossz saroknál érkező, csereként pályára lépő Kolo Muani elé került, aki néhány lépésről a hálóba lőtt. 2–0!

Innen már nem volt visszaút az erejével elkészülő Marokkónak, amely nagyot küzdött, a második félidő elején közel állt az egyenlítéshez, ám megállítani nem tudta Franciaországot. Az afrikai együttes a Horvátország elleni szombati meccsen a bronzéremmel vigasztalódhat, míg Didier Deschamps együttese a legutóbbi világbajnoksághoz hasonlóan ismét döntőt játszhat.

Akkor sikerült legyőzni a Luka Modric által repített Horvátországot. Most Lionel Messi Argentínája következik.

Indirekt/sportal.hu