KezdőlapBelföldÍgy állnak a pártok pár nappal a választás előtt

Így állnak a pártok pár nappal a választás előtt

Május végén a Fidesz–KDNP vezette a pártok EP-listaversenyét, ugyanakkor a Tisza Pártot minden korábbinál erősebbre mérték.

A Závecz Research publikált egy friss közvélemény-kutatást. A közvélemény-kutatásban – amit többek közt az ATV-hez juttattak el – azt írták, hogy a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja. Második helyen a Tisza Párt állt, 19 százalékkal, a harmadik pedig a DK–MSZP–Párbeszéd listája lett 9 százalékos támogatottsággal.

A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén–június elején. A biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudó szavazók körében a Fidesz–KDNP 45 százalékot ért el, a Tisza Párt 27 százalékot, a DK–MSZP–Párbeszéd listája pedig 11 százalékon állt.

Ezeken a pártokon kívül – statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. Az egyik a Mi Hazánk, amelyik a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, és ezzel egy képviselőt szerezne, a másik a Momentum, amelyik 4 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint ezáltal

  • a Fidesznek 11 mandátuma lenne,
  • a Tisza Pártnak 7,
  • a DK–MSZP–Párbeszéd listának 2,
  • a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe.

A Závecz Research azt is megjegyezte: ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, akkor az – jelen állás szerint – nem a Fidesz mandátumszámát módosítaná, hanem feltehetően a Tisza Pártét csökkentené eggyel.

Persze a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatják az erőviszonyokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42%-os. A Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz–KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.