2024.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Biciklivel vagy rollerrel közlekedsz télen is? Ne feledkezz meg a láthatóságról

Biciklivel vagy rollerrel közlekedsz télen is? Ne feledkezz meg a láthatóságról

Az elektromos rolleren és biciklin az akkumulátort is védeni kell az extrém hidegtől.

Mivel napjainkban már télen is sokan járnak kerékpárral és rollerrel munkába, a mikromobilitási eszközök praktikus használatára több tanácsot is ad a Jövő Mobilitása Szövetség. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ilyenkor különösen fontos a láthatóság a biciklivel, rollerrel közlekedőknek.

A szövetség közleménye szerint, bár a budapesti kerékpársávok forgalmi adatai alapján a nyárihoz képest a felére esik a téli forgalom, fontos látni, hogy a nyári kerékpározók-rollerezők között sok a turista, s ha ezt leszámítják, akkor már kifejezetten jó arányban használják a mikromobilitási eszközöket zordabb időben is a közlekedők.

Nagyon fontos a jó vezetési technika, a hátsó fék következetesebb használata, illetve puha gumikkal kevésbé csúszik az út. Télen nagyobb követési távolságot kell tartani, és a kilátást takaró ruházat, sapka miatt érdemes felszerelni egy visszapillantó tükröt. Körültekintőbben kell sávot váltani, kanyarodni és elsőbbséget adni. Kerülni kell a hirtelen irányváltásokat, fékezéseket és hosszabb időt kell szánni a célba érésre.

Az elektromos rolleren és biciklin az akkumulátort is védeni kell az extrém hidegtől. A roller teljesítménye hidegben lecsökkenhet, és kisebb lesz a hatótáv. Az elektromos kerékpár akkumulátorát is érdemes bevinni és szobahőmérsékleten tárolni.