KezdőlapBelföldVégérvényesen kiszáradhat a Velencei-tó

Végérvényesen kiszáradhat a Velencei-tó

Az egyre súlyosbodó aszály nagy problémákat okozhat a magyarországi tavaknál és folyóknál is, mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az InfoRádiónak.

Egyre kevesebb víz van a magyarországi tavakban és folyókban is. Az alacsony vízállás a Balatonban, a Velencei-tóban, a Tiszában és a Dunában is megfigyelhető, a kisebb patakok és tavak közül néhány azonban pedig már most teljesen kiszáradt. A kilátások nem túl fényesek, mert a közeljövőben nem sok csapadék várható.

Siklós Gabriella elmondta, hogy a Balatonnál egyelőre nincs komoly gond, mert a vízállás bár alacsony, de nem szélsőségesen. A jelenlegi átlagos vízállás 86 centiméter, ami ugyan a tavaly mértnél 20 centivel alacsonyabb, az elmúlt 100 évben többször is volt olyan, hogy ennél is kevesebb víz volt a Balatonban.

Aggasztóbb a helyzet a Velencei-tónál: az idén egyébként is alacsonyabb vízállásról indult tó vízgyűjtő területén nem sok eső esett az utóbbi években. Tudni kell ugyanakkor, hogy a Velencei-tó jellegét tekintve „sztyepptó”, amik pedig nagyjából százévente egyébként is teljesen kiszáradnak. Siklós Gabriella elmondása szerint a tó jelenlegi vízállása 67-68 centiméter körüli, ami az eddig mért második legalacsonyabb vízállás.

A szóvivő elmondta, hogy fontos lenne a Zámolyi- és Pátkai-víztározók kotrása, hogyha éppen eső esne, legyen azt hová betárolni.

A probléma a Tiszát is súlyosan érinti. A folyó Szolnok körül apad leginkább, ahol az utóbbi napokban megdőlt a valaha mért minimumvízállás is. Az aszály miatt ráadásul a gazdák vízkivételi kérései is növekednek a Tiszánál az elmúlt időszakban, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság védelmi szervezete külön koordinálja a felmerülő igényeket. Figyelembe kell venni a Tisza alacsony vízállását, mert utánpótlásra egyelőre nem lehet számítani – fejtette ki Siklós Gabriella.