2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Titkosította a kormány az Operatív Törzs járványhelyzet alatt végzett munkáját

Titkosította a kormány az Operatív Törzs járványhelyzet alatt végzett munkáját

Az operatív törzs döntéseinek alapját képező adatok nem ismerhetők meg, nem másolhatók le, de még bírósági eljárásban sem csatolhatók. És ez nem csak a járványügyi, hanem az azóta felállított egyéb operatív törzsekre is érvényes.

A kormány az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva rendeletet hozott, melynek értelmében a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott operatív törzs „feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat” nem számít nyilvánosnak. A rendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent és hétfő este 11 órától hatályba is lépett, és a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. Vagyis az, hogy pl. a koronavírus járvány idején felállt operatív törzs mit mérlegelt és mi alapján döntött, legkorábban 2030-ban lesz megismerhető, mivel az ülések dokumentumai tíz évig titkosítva lettek.

A hvg.hu szerint a kormány a lap állam ellen indított bírósági perének közepén írta át a szabályokat, mivel az operatív törzs döntéseivel összefüggően még januárban titkosítási botrány robbant ki, amikor a HVG közérdekű adatigényléssel az operatív törzs összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte, eredménytelenül. A perben a következő tárgyalási nap október 18-án lesz és a lap korábban arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására, miután a szervezet előzőleg közérdekű adatigénylésükre ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy a dokumentumok szerinte még mindig döntés-előkészítő iratok.

A friss rendelet szerint az Operatív Törzs döntéseinél készített, rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adattal (különösen a döntést előkészítő jegyzet, feljegyzés, beszámoló, jelentés, jegyzőkönyv adatai) összefüggésben indult közigazgatási hatósági vagy bírósági eljárásban az adat az iratokhoz nem csatolható, arról másolat nem készíthető, az – legfeljebb az eljárás sikeres lefolytatásához szükséges mértékben – kizárólag az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek az adatkezelés helyszínéül szolgáló helyiségében tekinthető meg.

A kormány a koronavírus magyarországi megjelenése után, 2020. március 11-én hirdetett járványügyi veszélyhelyzetet, majd a pandémia későbbi hullámaira hivatkozva azt újra és újra meghosszabbította, mielőtt a különleges jogrend 2022. május 31-én megszűnt. A kormánynak már több (például nemzetbiztonsági, gazdaságvédelmi, aszály veszélyhelyzeti) operatív törzse is van. Furcsa módon az ukrajnai háború miatt idén május 24-én kihirdetett háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazásra hivatkozva változtattak, holott a háborúnak és az emiatti veszélyhelyzetnek semmi köze a perben érintett, 2020. január 31-e, és 2021. november 25-e közötti 159 ülés jegyzőkönyveihez.