2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Címlap Ajjaj: Putyin nyíltan atomfegyverekkel fenyegetőzik

Ajjaj: Putyin nyíltan atomfegyverekkel fenyegetőzik

Részleges mozgósítást rendelt el szerdán Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök. Beszédében egyértelműen utalt az atomfegyverek esetleges alkalmazására. Dermesztő fenyegetést intézett a Nyugathoz.

Beszéde végén az orosz elnök a tévében hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni. Egyértelműen utalt a nukleáris fegyverek esetleges használatára.

Beszédében kifejtette, hogy Oroszország kezében „különböző megsemmisítő eszközökhöz” van hozzáférése.

„Szeretném emlékeztetni önöket, hogy országunk is rendelkezik különböző megsemmisítő eszközökkel, vannak köztük olyanok is, amik modernebbek, mint a NATO-országoké” – emelte ki.

– És ha országunk területi integritása veszélybe kerül, természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközt bevetünk majd Oroszország és népünk védelmére. Ez nem blöff – hangzott el Putyin fenyegetése.

Gillian Keegan szerint ami történik, a háború eszkalációja. A történelem újrajátszásával vádolta meg Putyint a nemrég kinevezett brit külügyminiszter a Sky Newsnak adott interjújában. Úgy fogalmaz, az orosz elnök csütörtök reggeli beszédének nyelvezete „meglehetősen aggasztó”.

„Ez Oroszország illegális háborúja Ukrajnában, és természetesen továbbra is Ukrajna mellett állunk, minden NATO-szövetségesünkkel együtt” – szögezte le Keegan.

A nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetésről azt mondta, hogy „ez olyasmi, amit nagyon komolyan kell vennünk”. A brit külügyminiszter úgy fogalmazott: ez nem olyan dolog, amit irányíthatunk, és Keegan abban sem biztos, hogy Putyin kontrollálhatja az eseményeket.

„Ez nyilvánvaló eszkaláció” – fogalmazott.