2023.06.06
Norbert, Cintia
Kezdőlap Belföld Plágium vádjával állt bíróság elé a Barátok közt producere

Plágium vádjával állt bíróság elé a Barátok közt producere

A bíróságon nézett szembe egymással a Barátok közt egykori legendás producere, Kalamár Tamás, illetve az a hölgy, Köbli-Sík Viktóra, aki azzal vádolja őt, hogy a tudta és beleegyezése nélkül felhasználta könyve bizonyos részleteit.

Kalamár volt a 2017-ben bemutatott Oltári csajok című sorozat producere, amelyet az RTL II-n mutattak be. A hölgy állítása szerint azonban nem minden részlet és párbeszéd a stáb fejéből pattant ki, hanem az ő Szerelemkereső című regényéből, amelyet korábban több filmes szakemberhez is eljuttatott. A hölgy feljelentést tett, az ügyészség pedig vádat emelt Kalamár és két másik társa ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jogok megsértése miatt. Az első tárgyalás csütörtökön volt, ahol a producer is vallomást tett.

– Nem ismerem el a bűnösségemet – jelentette ki határozottan Kalamár a bíróságon. – Soha életemben nem hallottam a szerzőről és a művéről, a mai napig nem olvastam és a kollégáim sem hivatkoztak rá a munkafolyamatok során. Egészen addig nem is tudtam a hölgyről és a könyvről, amíg el nem indította ellenünk az eljárást.

Kalamárt arról kérdezték, hogyan készül egy sorozat, mennyien dolgoznak rajta, valamint hogy miért mutathat bármilyen hasonlóságot a telenovella és Köbli-Sík műve.

– Minden sorozat klisékkel dolgozik: szerelmi szálak, titkok, meseszerű elemek, utóbbit mi is alkalmaztuk – magyarázta a producer, aki mellett ma másik két vádlott is vallomást tett, ők sem ismerték el bűnösségüket.

Köbli-Sík Viktóriát sértettként hallgatja majd meg a bíróság egy későbbi időponton. A vádiratból kiderült, az ügyészség szerint Kalamár és társai a 101 epizódot megélt sorozattal többb mint százmillió forintos kárt okozhattak a hölgynek.

– Pozitívan állok az egészhez. Úgy gondolom, a tárgyalás jó esemény arra, hogy végre lássuk az igazságot, amely felől kétségem sincs – nyilatkozta korábban az írónő.

A Blikk kérdezte Kalamárt az első tárgyalás után, hogyan látja az esetet, ám védőjéhez, dr. Nagy Gáborhoz irányított.

– Egyetlen közvetlen bizonyíték sincs arra nézve, hogy a három vádlott ismerte volna a sértett Szerelemkereső című munkáját. Miután bűncselekményt csak szándékosan lehet elkövetni, így nem lehet megállapítani a büntetőjogi felelősségüket. Emelett a vádirat pontosan meg sem jelöli azt a bűnös magatartást, amelyet a három vádlott elkövetett, így pedig a védekezéshez való joguk súlyosan csorbult. Továbbá az ügy érdekessége, hogy komoly aggályok merültek fel a nyomozás során kirendelt szakértő testület vonatkozásában – mondta a Blikknek a jogi képviselő.