2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Machetével támadtak egy diákjait védő tanárra a budapesti villamoson

Machetével támadtak egy diákjait védő tanárra a budapesti villamoson

Az általános iskolai tanár a diákjaival szállt fel az egyik budapesti villamosra, amikor egy férfi belekötött az egyik diákba, majd egy machetével támadta meg a tanulóit védő pedagógust.

A vádirat szerint a 40 éves férfi 2019. december 18-án kora délután a XVIII. kerületi Béke tér és Határ út között közlekedő 50-es jelzésű villamoson utazott, amikor a Szarvas csárda téri megállónál a villamosra felszállt egy budapesti általános iskola pedagógusa, illetve az általa kísért 17 fős, 8. osztályos általános iskolásokból álló csoport.

A tanár és a diákok felszállását követően a férfi emelt hangon sérelmezte, hogy az egyik diák hozzáért, miközben szállt fel a villamosra. Ezt meghallva, a gyerekeket kísérő tanár a férfihoz lépett, aki erre káromkodva kérdezte meg tőle, mit akar.

A tanár közölte a vádlottal, hogy ő a diákokat felügyelő tanár, és kérte a férfit, hogy nyugodjon meg, mert úgyis mindjárt leszállnak. A vád szerint a villamoson utazó férfi ekkor elővett a kabátja belső zsebéből egy 32 cm hosszú pengéjű machetét, majd annak hegyét a tanár nyakához érintette, miközben közölte vele, hogy elvágja a torkát, végül az állkapsa alatt meg is sebesítette vele a sértettet. A kést a vádlott ezután elemelte a tanár nyakától. Ekkor a pedagógus úgy döntött, a diákjaival már a következő megállóban leszáll a villamosról, ezért hátat fordított a férfinak, aki ekkor a machetével megszúrta őt a hátán.

A tanár és diákjai leszálltak a villamosról, a vádlottat pedig a villamosvezető bejelentése alapján a rendőrök a következő megállóban elfogták.

A tanár által elszenvedett szúrt sérülés az elkövetés eszközére és a támadott testtájékra figyelemmel a kialakultnál súlyosabb, akár életveszélyes sérülés okozására is alkalmas volt. A súlyosabb sérülés elmaradása csupán a pedagógus távolodó mozgásának, valamint a ruházata vastagságának volt köszönhető.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő, büntetett férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, illetve felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolja, amiért is vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.

Ezen a videófelvételen az látható, amikor a támadás után a rendőrök intézkednek a férfival szemben.