2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Kiadták a narancsriasztást: ma is folytatódik az ítéletidő

Kiadták a narancsriasztást: ma is folytatódik az ítéletidő

Augusztus első hétvégéje nem lesz túl kegyes hozzánk.

Szombaton Dunántúlon napközben már jellemzően eső várható, ez a csapadékzóna napközben lassan kelet felé terjeszkedik, helyeződik. Előterében az ország keleti felén délelőtt némileg csökken a csapadékhajlam, ám délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása. A zivatarokat nagyobb területen felhőszakadás, néhol károkozó szélroham, jégeső is kísérheti. Az északias szél időnként megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 35 fok között valószínű, kelet, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. Késő estére 17 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombat estétől jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható csapadék: főként eső, de a Dunától keletre zivatarok is lesznek. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, főként a Dunántúl északi részein meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

Két déli vármegyében a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Három nyugati vármegyében 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Az alábbi területeken másodfokú, narancs figyelmezetést adtak ki felhőszakadás miatt. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. De az egész országban elsőfokú

A zivatarok miatt narancssárga, másodfokú figyelmeztetés van érvényben 7 vármegyében. Itt hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, avillámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is!