2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Belföld Eddig csökkenhet az üzemanyagok ára

Eddig csökkenhet az üzemanyagok ára

Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét kérdezte a Blikk.

Milyen mértékű olajárcsökkenés tapasztalható a világpiacon a korábbi csúcsokhoz képest?

– Jelenleg átlagosan 70 dollár körül van hordónként a Brent-olajár, esetleg már inkább alatta. Vagyis az elmúlt két és fél hétben már mintegy 10 százalékos csökkenés tapasztalható. Tavaly április körül volt a mélypont, akkor olyan napok is voltak, amikor 30 dollárt fizettek egy hordóért, és idehaza is 300 forint körül alakult az üzemanyagok literenkénti átlagos ára.

A mostani árcsökkentés miként hat a hazai árakra?

– Ha a korábbi számítás szerint kalkulálhatnánk, akkor 489–495 körüli árakat találnánk a kutakon. Vagyis még most is a befagyasztott 480 forintos ár fölött lennének. Tehát ez az időszak sem arról szól, hogy a kutak nyerészkednek. A most érzékelhető piaci árcsökkenés inkább csak a veszteségeket csökkenti.

Melyek jelenleg a legalacsonyabb árak idehaza, reménykedhetünk-e további árcsökkenésben, vagy szükség lesz-e még a 480 forintos befagyasztásra?

– A 480-as hatósági ár nem fog megváltozni február 15-ig. Az olaj árában még minimális csökkenés bekövetkezhet, és a forint erősödése is segíthet, hogy ne legyenek a forgalmazók annyira kiszolgáltatottak. Az önkiszolgáló kutak az elkövetkező napokban már 460 alatti árat is megcélozhatnak.

Indirekt/Blikk