KezdőlapBelföldBrutális drágulás: aranyárban mérik idén a magyar szamócát

Brutális drágulás: aranyárban mérik idén a magyar szamócát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint már országszerte kapható a hazai fóliás szamóca. A magyar szamóca- amit a köznyelvben epernek hívnak- állagában, ízében sokkal jobb a külföldről behozottnál, hiszen frissen kerül a vásárlókhoz.

Könnyen megkülönböztethető a friss magyar szamóca az importált gyümölcstől: a hazai fajták ugyanis szájéretten szedhetőek, hiszen rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz.

Kereskedelmi forgalomba három fázisban érkezik a magyar szamóca: elsőként fűtött fóliasátras termék, ezután május elején a fűtetlen fóliasátras, majd május közepétől pedig a szabadföldi szamóca kerül az üzletekbe, a piacokra. Június közepéig tart ki a hazai termés – írja az Agroinfrom.

A 2020-as SAPS adatok szerint Magyarországon mintegy 500 hektár, évente, az időjárástól függően átlagosan 8-10 ezer tonna szamóca terem. 20-20 százalékban Bács-Kiskun megyében és Pest megyében található a termőterület, mellettük még, Győr-Moson Sopron, Somogy és Csongrád-Csanád megyében vannak nagyobb területek.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 16. héten 3150 forint/kilogramm áron értékesíthetik a belföldi szamócát, mely 19 százalékkal meghaladta az előző évi árat.

Indirekt/Blikk