2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Az ország nagy részen eső, a hegyekben havazás várható

Az ország nagy részen eső, a hegyekben havazás várható

Egy mediterrán ciklon határozza meg hazánk időjárását, ennek megfelelően borongós, csapadékos időre készülhetnünk szerdán. Néhol még hó, havas eső is eshet.

Marad a borult idő hazánkban, de a Tiszántúlon felszakadozhat a felhőzet, és ott akár pár órás napsütés is lehet. Sokfelé várható eső, az Alpokalján és a Dunántúl magasabban fekvő részein havas eső, hó is lehet, majd a csapadékzóna – főleg délutántól – fokozatosan gyengül, és egyre kevesebb helyen eshet.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ország egész területét érintő jelentős esőzések miatt. 300-400 méteres magasság fölött pedig tartósan havazhat, ezért ott vastagabb (vizes, tapadó) hótakaró kialakulása (a magasabb csúcsok környékén akár 10 centinél is nagyobb) várható, azonban síkvidéken is átmenetileg kifehéredhet a táj. A Bakonyban például szerdán elsősorban a nap első felében van esély több centiméteres hóréteg kialakulására.

Több helyen megélénkül az északi, északkeleti, a Viharsarokban a déliesre forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 3-8 fok között valószínű, de a délkeleti tájakon pár fokkal melegebb is lehet. Késő estére 0-8 fok közé hűl le a levegő.

Este túlnyomóan borult lesz az ég, inkább csak kisebb körzetekben lehet szakadozott a felhőzet. Elszórtan valószínű gyenge eső, a Dunántúl magasabban fekvő részein havas eső, hó is lehet. Az északnyugati szelet élénk széllökések kísérhetik, míg a Tiszántúlon délnyugati marad az áramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul – osztotta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat.