KezdőlapBelföldMedvét láttak Borsod vármegyében

Medvét láttak Borsod vármegyében

Az Aggteleki Nemzeti Park területén felbukkant állat mozgásáról nincsenek pontos információk.

Március 9-én barna medve (Ursus arctos) észlelés történt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén Boldva település határában a Sajó-folyó mellett – adta hírül az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága a Facebook-oldalán.

Hozzátették azt is, hogy a folyót határoló terület jellemző útvonala a Magyarország területére időnként beérkező kóborló medvéknek.

Az állat mozgásának irányáról jelenleg nincs több információ. Így a Sajó-folyó mentén bárhol előfordulhat az elkövetkezendő napokban.

A medvék felbukkanása már-már megszokott lesz hazánkban. Tavaly több alkalommal és több helyen is volt rá példa. A pest megyei Kisnémedi közelében nyár közepén kettőt is láttak, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület kamerái pedig a Bükk nyugati részén kaptak lencsevégre egyet.

Utóbbi eset kapcsán a szakemberek néhány jó tanácsot is adtak, mit tegyünk, ha esetleg medvével találkoznánk:

A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnánk vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan próbáljunk minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljük, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látunk a közelben, mindenképp helyezkedjünk úgy, hogy ne kerüljünk az(ok) és az anyaállat közé.
Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskában/hátizsákban élelmiszer van, tegyük le a talajra, hagyjuk ott és távolodjunk el. Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjünk hasra, a kezünket kulcsoljuk a tarkó mögé, ha pedig hátunkra fordít, tartsuk a kezeket a lágyrészek vagy a fej előtt. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyjuk el a helyszínt.