2023.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Sz.rban voltak az orosz űrhajósok: nem használhatták az amerikai űrállomás WC-jét

Sz.rban voltak az orosz űrhajósok: nem használhatták az amerikai űrállomás WC-jét

Megelégelték az amerikaiak, hogy az oroszok a túl kemény székletükkel állandóan tönkre teszik a NASA űrállomásán a vécéket, ezért drasztikus szabályokat hoztak, és kitiltották őket saját illemhelyükről.

Az oroszok és az amerikaiak a földön hatalmas harcokat vívtak, és a mai napig próbálják egymást túlszárnyalni, de odafönt, az űrállomáson az asztronauták igyekeztek jóban lenni, ha már együtt kénytelenek élni a világűrben. Minden jól is ment, egészen addig, amíg Putyin össze nem rúgta a port riválisaival és pénzt kezdett el tőlük követelni, azért, hogy űrbe vigye más nemzetek asztronautáit.

Erre válaszként Amerika megtiltotta űrhajósainak, hogy indulás előtt használják az amerikai szobabiciklit és a vécéjüket az űrállomáson, valamint azt is, hogy kedvelt szokásuknak, a – közösségkovácsoló erővel bíró – étel-cserélgetésnek hódoljanak – elevenítette fel a Telex a történetet.

A szobabiciklitől való eltiltás és az ételek cserélgetésének tilalma elképzelhető, hogy tényleg politikai indíttatású volt, ám a vécéhasználat korlátozását komoly tudományos alapokra fektették a döntéshozók.

Az oroszok étele ugyanis jóval gazdagabb volt rostban, mint az amerikaiaké, emiatt keményebb is volt a székletük, ami teljesen tönkretette a NASA klotyóját – írja a portál, és össze is szedték Valerij Korzun parancsnok étrendjét, ami a következőképp nézett ki:

  • Reggeli: aludttej/túró magvakkal, krumplipüré magvakkal, birsalmacsipsz, kávé cukor nélkül, vitaminok
  • Ebéd: aszpikos fogassüllő, húsos borscs leves, gulyás hajdinával, kenyér, feketeribizli-lé, tea cukor nélkül
  • Vacsora: hús rizzsel, brokkoli sajttal, magvak, cukros tea
  • Második vacsora: szárított marhahús, kesudió, barack, szőlőlé.

Mint írják, ez az étrend könnyen besűríti az ember székletét, amit az amerikaiak vécéje nem igazán bírt ki. Ráadásul a tiltás előtt mindenki azt az illemhelyet használta, ami a legközelebb esett hozzá. Az amerikaiak egy idő után megelégelték, hogy az oroszok rendre tönkre teszik a vécéjüket, ezért kitiltották őket onnan. Később a NASA az amerikai részre 19 millió dollárért rendelt egy olyan vécét Moszkvából, ami már az orosz székletet is kibírja.