2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Címlap Ilyen hétvége vár ránk: a fagy után jön a hó

Ilyen hétvége vár ránk: a fagy után jön a hó

A hiba nem az Ön készülékében van, az idei szezon egyik leghidegebb reggelére ébredhettünk szombaton.

Kifejezetten fagyos éjszakán vagyunk túl, miután hideg, sarkvidéki eredetű levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, és átmenetileg leállt a légmozgás, illetve reggelre még az ég is kiderült, így még jobban le tudott hűlni a hőmérséklet. Ma reggelre északkeleten néhol -10 fok közelében alakulnak a minimumok, de az ország nagy területén is -5 foknál hidegebb van.

Az éjszaka képződött zúzmarás ködfoltok délelőtt megszűnnek, és fátyolfelhős, napos időre van kilátás. Az északi megyékben helyenként vastagabb felhőzet is elképzelhető. Estétől azonban mindenhol erősen megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon beborul az ég, késő este északnyugaton eső, havas eső is előfordulhat. A déli szél a Dunántúlon sokfelé megélénkül, az Alpokalján és a Fertő környékén meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 0 és +5 fok között várható. Késő estére -4, +2 fokra hűl le a levegő, azonban északkeleten a fagyzugokban helyenként ennél hidegebb is lehet.

Vasárnap már túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé számítani lehet csapadékra: az ország délkeleti felén inkább eső, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Dunántúlon havaseső, havazás lesz a jellemző. Délutántól az esőt a Dunántúl többi részén is hó válthatja fel. A szél a Dunántúlon északira fordul és megélénkül. Hajnalra általában -4 és +2 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugos északkeleti tájakon -5, -8 fokot is mérhetnek. A délutáni órákban 1, 7 fok valószínű, északon lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ugyanis vasárnap 12 óra leforgása alatt több mint 5 centi hó is hullhat majd.

(met.hu)