2023.02.09
Abigél, Alex
Kezdőlap Címlap Pataky Attila vallomása: így győzte le a rákot

Pataky Attila vallomása: így győzte le a rákot

Nem sok mindenki tudná olyan kitartóan végigcsinálni azt, amit Pataky Attila hat éve. Az énekesnél ugyanis korábban daganatot találtak, ám elszántan küzdött azért, hogy felépüljön, és végül így is lett. Most arról beszélt, milyen fontosak a szűrővizsgálatok, illetve hogy miként élte meg a betegségét.

Pataky Attila hat éve igen kemény időszakon ment keresztül, ugyanis véget ért egy több évtizedes barátsága, nem sokkal később pedig rákot diagnosztizáltak nála. Az EDDA énekese nem tudott aludni, fogyni kezdett, a vécézés is gondot jelentett neki, ennek ellenére mégsem vállalta a műtétet. Úgy gondolta, lelki dolgok okozták a vastagbélrákját, ezért megpróbált pozitívabban gondolkozni, hogy felépüljön.

A meglátása helyesnek bizonyult, hiszen néhány hónappal később, egy újabb vizsgálaton kiderült, hogy a daganat összezsugorodott. Ennek ellenére Pataky fontosnak tartja, hogy szűrővizsgálatokra járjunk, mivel szerinte nem akkor kell orvoshoz menni, amikor már baj van, hanem jobb megelőzni a betegségeket.

„Azt kell mondjam, eléggé bevállalós életet éltem. Félévenként megyek az orvos barátomhoz, aki Magyarország egyik legjobbja. Benéz, megnéz, átnéz, ha kell, akkor további vizsgálatokra küld, ennek köszönhetően a következő 15 év állítólag garantálva van. Tudom, hogy a férfitársaim nagyon majréznak, ezért azt üzenem nekik, ha komolyan veszik a szerelmet és a szexuális életet, akkor is érdemes 1-2 évenként elmenni egy urológiai vizsgálatra. A bajok megelőzhetőek, emellett a hosszan tartó, örömteli párkapcsolatot is könnyebben garantálja…” – fejtette ki az előadó.

Szörnyű lehet megtudni egy olyan hírt, amely utána akár az ember egész életét befolyásolhatja. Az előadó arról is beszámolt, mit érzett, amikor annak idején megtudta a diagnózist:

Megmondom őszintén, amikor beültem a kocsiba – hála Istennek nem volt velem senki –, kisírtam magam. Ha az embernek ez lebeg a feje fölött, nem is önmagát sajnálja, hanem azokat, akiket itt kell hagynia, és akik esetleg még számítanak rá, de lehet, hogy menni kell.

Miután hazaértem, elolvastam dr. Hamer: Orvostudomány a feje tetején című könyvét, és rájöttem, mi okozta a bajt, amit részben én indukáltam, majd elindultam a gyógyulás útján. Az okot kell megszüntetni, legyen az párkapcsolat, munkahely, csalódás vagy bármi” – tette hozzá. Azóta még jobban próbál figyelni az egészségére, sportol, nem iszik alkoholt, és helyesen étkezik.

„Én fatalista vagyok, és ezerrel élem az életem Persze, ettől függetlenül betartom azokat a láthatatlan, de fontos szabályokat, amik észszerűnek tűnnek. 13 éve nem iszom alkoholt, odafigyelek az étkezésre, és sportolok. 56 éves koromig minden egyes nap futottam, mindegy, milyen cudar idő volt” – hangsúlyozta az énekes a Borsnak, majd hozzátette:

Azóta pedig úszok és mindenféle gyakorlatokat végzek otthon… fekvőtámasz, hátizom, hasizom. Az utóbbi napokban két alkalommal is közel három órát énekeltem a színpadon, de ha holnap menni kellene, azzal sem lenne semmi baj. Megköszönném a jó Istennek, amit megélhettem és kész.