2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Belföld Elindult a roham: az ingyenes influenza elleni oltás negyede már elfogyott

Elindult a roham: az ingyenes influenza elleni oltás negyede már elfogyott

Idén többen keresik az influenza elleni oltást, mint tavaly, és az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma is magasabb, mint az előző évben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint van rá esély, hogy az idei influenzajárvány erősebb lesz a tavalyinál, ugyanis megváltozott maga a vírus is, ami miatt az oltóanyag összetételét is módosítani kellett.

Összesen 1,3 millióan kaphatják meg Magyarországon térítésmentesen a vakcinát. Ingyenesen azok a kockázati csoportok igényelhetik meg az oltóanyagot, akik 60 év fölöttiek, krónikus betegek vagy várandósak. Az influenza elleni ingyenes vakcináknak már több mint a negyede elfogyott, ami nagyjából 370 ezer darabot jelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint.

Akik nem jogosultak a költségmentes oltásra, azok a gyógyszertárakban tudják megvenni a vakcinát. Az orvosok mindenkit arra biztatnak, hogy vegye fel a védőoltást, ugyanis a teljes védettség megszerzéséhez 10-14 nap szükséges.

Még nem késő felkeresni családorvosukat, hiszen még nincs influenzajárvány – nyilatkozta Torzsa Péter, családorvos, a Semmelweis Egyetem oktatója az RTL Híradónak.