KezdőlapCímlapA női egyenjogúságért küzd Gryllus Dorka

A női egyenjogúságért küzd Gryllus Dorka

Döbbenetes dologra hívta fel a figyelmet Gryllus Dorka. A színésznő a közösségi oldalán azt írta: még mindig mindennapos, hogy egy nő ugyanazért a munkáért lényegesen kevesebb fizetést kap, mint egy férfi.

„Szerinted ok, hogy egy nő átlagosan kevesebb pénzt kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi? És ha a házimunka nagy részét is a nő végzi, átlagosan heti 8 órát, miközben ő is dolgozni jár? Szerintem sem ok, szóval vegyük észre, ismerjük fel és változtassunk rajta” – jelentette ki a kétgyermekes sztár.

Arra ugyan nem tért ki, hogy maga is tapasztalta-e ezt a jelenséget, ám Blikk utánajárt, vajon mennyire kell női sztárjainknak a 21. században az egyenjogúságukért harcolniuk. Vajon ugyanazt az anyagi elismerést kapják, mint férfi kollégáik? Kiderült, hogy van még hová fejlődni.

– A színházak szem előtt lévő munkatársai esetében mára talán már elfogytak a nemek közötti fizetésbeli különbségek, inkább az számít, ki a nagyobb sztár. A háttérmunkások esetében azonban még mindig vannak különbségek: egy női titkársági alkalmazottat, fodrászt, öltöztetőt, vagy akár világosítót nem fizetnek meg annyira, mint egy férfit – tudtuk meg egy bennfentesből, aki több színházban is dolgozott.

Ennél is sokkolóbb a tévés helyzet, ott ugyanis hatalmasak lehetnek a különbségek.

– Egy ugyanabban a műsorban dolgozó női és férfi műsorvezető között is van jelentős, akár milliós összegű anyagi különbség az utóbbi javára. És ez nem magyarázható azzal, hogy valaki esetleg régebb óta van ott, avagy jobban tárgyalt. Egyszerűen egy, a régi időkből hozott szokásjogról van szó, amikor a női tévéseknek még nem más volt a szerepük, mint hogy szépek legyenek, s a vezetők szerint a munka javát a férfiak végezték – dohogott az informátor, aki szerint arra is van példa, hogy népszerű női tévések az asztalra csapva kiharcolták maguknak a férfiakkal azonos fizetést.

Indirekt/Blikk