KezdőlapSportSport5 milliárdot ér a 19 éves magyar focista

5 milliárdot ér a 19 éves magyar focista

Szoboszlai Dominik az osztrák fociélvonalban címvédő Red Bull Salzburg és a magyar válogatott középpályása értéke a mértékadónak tartott Transfermarkt szerint hét és félszeresére nőtt az elmúlt egy évben.

Fotó: Facebook

Szoboszlait 2018. december 19-én a szakportál 2 millió euróra (660 millió forint) taksálta, azóta négyszer növelte értékét a játékos, a héten már 15 millió euróra (5 milliárd forint) emelkedett a neve mellé írt összeg. Ezzel már a második legértékesebb magyar labdarúgónak számít, a német éllovas RB Leipzig két labdarúgója, Willi Orbán (27) mögött és Gulácsi Péter (29) előtt.

A látványos növekedés persze nem a véletlen műve. Szoboszlai az elmúlt egy évben stabil kezdőjátékos lett a Salzburgban, amellyel bajnoki címet és Osztrák Kupát nyert. Bemutatkozott a válogatottban, Szlovákia ellen megszerezte az első gólját is címeres mezben, az ősszel pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt, s többek között a címvédő angol Liverpool ellen is kiváló teljesítményt nyújtott.

– Remek szezon van Dominik háta mögött. Elégedettek vagyunk a fejlődésével. A Transfermarkt értékelésénél azonban sokkal fontosabb a pályán nyújtott produkciója. Hajszálon múlt a BL-továbbjutás, de a tavasszal fontos feladatok várnak rá az Európa-ligában – mondta Esterházy Mátyás (31), a téli pihenőjét töltő Szoboszlai menedzsere a Blikknek.

A fiatal magyar játékosért a nemzetközi hírportálok szerint sorban állnak az európai topcsapatok. Többek között az olasz Juventus és Internazionale, a német Bayern München és Leipzig, valamint az angol Arsenal érdeklődéséről is cikkeztek mára lapok.Szoboszlait állítólag 30 millió euró (9,9 milliárd forint) körüli összegért engedné el a klubja.

A Salzburgot elkezdték szétszedni a nagy csapatok a pazar ősz után, a japán Minamino Takumi (24) már alá is írt a Liverpoolhoz, míg a norvég Erling Braut Haalandot (19) vinné az angol Manchester United, valamint a német Dortmund és Leipzig is – írja a Blikk.

A legértékesebb magyar focisták

1. Willi Orbán (RB Leipzig) 6,6 milliárd forint

2. Szoboszlai Dominik (Salzburg) 5

3. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 3,96

4. Kádár Tamás (Dinamo Kijev) 1,48

Sallai Roland (Freiburg)