2022.09.25
Eufrozina, Kende
Kezdőlap Belföld Gazdaság A házaspárok fele biztosra ment a Babaváró hitel igénylésekor

A házaspárok fele biztosra ment a Babaváró hitel igénylésekor

Van olyan pénzintézet, amely a felvett Babaváró hitelek 46 százalékánál már felfüggesztette a törlesztési kötelezettséget, mert a kölcsön folyósítását követően igen gyorsan megszületik az első kisbaba.

A Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes kölcsön, amennyiben az indulást követő első 5 évben megszületik az első gyermek – az első 5 éves időszakban is kamatmentes a kölcsön, ha viszont nem születik baba, akkor a kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetni.

Ha egy gyermekünk születik, akkor a maximális 10 millió forintos hitelösszegre – 20 év alatt – a felvett tőkén felül csak a kezességvállalási díjat kell visszafizetnünk, melynek teljes összege 525 ezer forint. Ha nem születik gyermekünk, akkor a teljes visszafizetendő összeg ennél jóval magasabb, 16,4 millió forint – állítja a bankkalkulator.hu. Ez az összeg tartalmazza a törlesztőrészleteken felül a kezeségvállalási díjat, sőt az egy összegben visszafizetendő 5 év alatt kapott állami támogatást is.

Volt olyan bank, amelynél az igénylők fele felfüggesztette fizetési kötelezettségét már az igénylést követő 3 hónapon belül. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 3 éven keresztül nem kell semmit sem fizetni a kölcsön után a bank felé. Erre az első gyermek születésekor, vagy 12 hetes terhesség igazolásakor van lehetőség. Azaz az igénylő fiatal párok már a baba érkezésének biztos tudatában adták be igénylésüket, ezzel a támogatás visszafizetésének egyik okát teljesen kizárták.