KezdőlapBűnügyKiberbűnözők támadták meg a Manchester Unitedet

Kiberbűnözők támadták meg a Manchester Unitedet

Feltörték az angol futballcsapat, a Manchester United számítógépes hálózatát, s fontmilliókkal zsarolják a világhírű klubot.

Azt pontosam nem tudni, hogy mekkora összeget, de a klubhoz közel álló informátorok szerint fontmilliókat próbálnak kicsalni azok a hackerek, akik megtámadták a Manchester United információs rendszerét. A Nemzeti Kíberbiztonsági Központ (NCSC) megerősítette, hogy segít az egyesületnek a válság megoldásában, de ennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy a Unitednél mindenáron megakarják akadályozni, hogy ne kerüljön ki semmiféle információ, vagyis fizetni fognak. A klub rendszerét a ransomware nevű számítógépes vírus fertőzte meg – írta a Blikk.

A Unitednél abban bíznak, hogy az informatikai csapatuk ura lesz a helyzetnek, és külső szakértők bevonásával biztosítani tudják a hálózatuk teljes körű védelmét, hogy a klubról és sztárjairól ne kerüljenek ki érzékeny információk. Az egyesület állítja, az Old Trafford biztonsági rendszerei továbbra is megfelelnek az elvárásoknak, jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy a szurkolók adatai is veszélybe kerültek volna. Nos, kívülről nem úgy tűnik, hogy urai lennének a helyzetnek.

Az NCSC most nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt évben az egyik Premier League klub járt hasonló módon, tőlük 5 millió fontot akartak kicsalni, és a számítástechnikai bűnözés során 4 millió font volt az a legmagasabb összeg, amelyet egy sportszervezet elbukott. Nem elég a zsarolás, a független kormányzati szerv súlyos pénzbüntetést is kiszabhat a manchesteri klubra, ha bebizonyosodik, hogy a támadás során megsértették a szurkolók alapjogi adatvédelmét.

Kiss B. László