2021.01.23
Rajmund, Zelma
Kezdőlap Címlap Az egész ország gyászolja Balázs Fecót

Az egész ország gyászolja Balázs Fecót

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csütörtökön este, 70 éves korában elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenészt, énekest, zeneszerzőt, akitől Orbán Viktor miniszterelnök mellett számos pályatársa, barátja, tisztelője búcsúzott.

„Elment Balázs Fecó. Isten Veled, Barátom!” – búcsúzott az énekestől saját Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, aki Balázs Fecó és Keresztes Ildikó egyik közös felvételét is megosztotta.   

„Lendület, életszeretet és szakmai áhítat jellemezte életpályáját, bizonyítékaként annak a szakmai és emberi alázatnak, amire csak kevesen képesek” – méltatta a koronavírusban elhunyt Balázs Fecót az Emmi által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

Fischer László gitáros, a Korál együttes alapító tagja a lírai rock egyik legfontosabb hazai képviselőjeként emlékezett Balázs Fecóra. Mint az MTI-nek felidézte, Balázs Fecó a Korál 1978-as megalapításával korábbi együttese, a Taurus munkásságát szerette volna tovább vinni, ez a dallamos rockzene jellemezte aztán a Korált is. A megalakulás óta eltelt több mint negyven év bizonyítja, hogy a Korál munkássága időtálló dolog – hangsúlyozta Fischer.

Mága Zoltán hegedűművész szintén a Facebookon idézte fel mély gyásszal Balázs Fecóval, „a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválóságával” közös fellépéseiket. Mint közölte, Balázs Fecóval együtt egy nagy, világra szóló produkcióval szerették volna megköszönni a koronavírus elleni harcban részt vevők munkáját. „A szomorúság és a fájdalom most embertársaink millióinak tölti el szívét, mert egy ikon, egy legenda hagyott itt minket. Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt. Drága Fecó, nyugodj békében!” – búcsúzott Mága Zoltán.

Hivatalos Facebook-oldalán vett búcsút Balázs Fecótól többek között a Piramis zenekar, az Apostol együttes, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is. de Balázs Fecót gyászolja az egész magyar zenésztársadalom. Az omegás Kóbor János közeli barátként tekintett Balázs Fecóra, így különösen megrázta a zenésztárs elvesztése. Mint mondta, az ő generációjára már nagyon csapkod a villám.