KezdőlapCímlapGyőzött a pénz: Novak Djokovics indulhat az Ausztrál Openen

Győzött a pénz: Novak Djokovics indulhat az Ausztrál Openen

Hétfőn született döntés Novak Djokovics, a világelső teniszező ügyében, akit az ausztrál hatóságok koronavírus igazolás hiányában visszavonták a vízumot a szerb sportolótól. A több órás meghallgatás alatt Novak Djokovics rövid időre elhagyhatta a szállodát, ahol el volt rekesztve a külvilágtól. Végül közel hétórás tárgyalás végén ítélet született.

A magyar idő szerint 0 óra 40-kor kezdődő tárgyalásban nagyon nehezen született döntés. Természetesen a sportolót védő ügyvéd rámutatott, hogy az ausztrál törvények egyike sem mondja ki kifejezetten, hogy az emberek csak akkor léphetnek be Ausztráliába, ha beoltották őket, vagy be kell ilyen bizonyítékot bemutatniuk. Anthony Kelly bíró akkor egyetértett ezzel: „Ha a parlament azt akarta volna, hogy valami követelmény legyen, akkor ezt mondta volna”.

Három órával később Djokovics elhagyhatta azt a szállodát, ahol eddig gyakorlatilag fogva tartották. Több szünetet is beiktattak, s közép-európai idő szerint hat órakor sem volt még döntés. Kelly bíró azt mondta, akár helyi idő szerint késő éjszakába is nyúlhat, mire megszületik a verdikt.

Végül fél nyolc körül szállt fel a fehér füst. A bíróság, amely majdnem három órán keresztül hallgatta meg a szerb ügyvédeit, úgy döntött, Novak Djokovicsot szabadon engedik, miután a bíró indokolatlannak találta a beutazási hivatal vízumtörlési döntését.

Djokovics január elején érkezett Ausztráliába, de a hatóságok megtagadták tőle a belépését, miután nem tudta bizonyítani, hogy egyéb betegségek miatt nem kapott eddig oltást. Később Djokovics elmondta, december 16-án lett pozitív a Covid-19-cel, ezért nem kell oltani.

A szerb teniszező ügyvédei leginkább azzal védekeztek, hogy az ausztrál rendezők, illetve Victoria állam politikusai is orvosi mentességet adtak a sportolónak, amit aztán a helyiek később már határozottan cáfoltak.

Aggasztó volt az a tény is, ha Djokovics valóban elkaptak a Covidot, akkor mit keresett a Szerb Posta ünnepségén, ahol a róla készült bélyegsorozatot mutatták be, majd egy nappal később a belgrádi teniszszövetség ünnepségén, gyermekek körében, ráadásul mindkét alkalommal maszk nélkül.

Indirekt/Blikk