KezdőlapCímlapElképesztő: Babos Timit is bundázásra akarták rávenni a fogadási csalók

Elképesztő: Babos Timit is bundázásra akarták rávenni a fogadási csalók

Vasárnap hivatalosan is elkezdődött a küzdelem a Roland Garros főtábláján, ám a meccsekre nem csak a teniszezők és a szurkolók, hanem valószínűleg a fogadási csalások „szakértői” is figyelnek… Bundázásra ugyanis itt is van mód, ezt világszerte tudják, próbálkozások akadnak, és fenyegetőzések is: mindennek árnyát Babos Tímea és édesapja, Babos Csaba is tapasztalta.

Az angol közszolgálati csatorna, a BBC szerint a teniszsben sokkal több meccset manipulálnak, mint a labdarúgásban. Az örmény, orosz, szerb, olasz bundamaffia elsősorban az alacsonyabban rangsorolt, kevés pénzdíjat gyűjtő játékosokat környékezik meg, de az utóbbi években a topjátékosok is célkeresztbe kerültek. Egy 2016-os tanulmány szerint már akkor 26 ezer (!) gyanús meccs keltette fel a tenisz fogadási csalások ellen létrejött bizottság (TIU) figyelmét. Egy alacsonyan rangsorolt játékost ezer dollárral (363 ezer Ft) is meg tudnak venni, de a világelső szerb Novak Djokovics néhány éve elárulta, őt 200 ezer dollárral (72,5 millió forinttal) akarták megvesztegetni, persze nem állt kötélnek.

Babos Csaba, a párosban háromszoros WTA-világbajnok, és négyszeres Grand Slam-tornagyőztes Tímea édesapja azt állítja, őt is jó néhányszor felhívták, hogy egy-egy mérkőzést nyerjen meg vagy veszítsen el a lánya.

– Rengetegen ismerik a telefonszámomat, így aztán többször kerestek azzal, hogy csaljunk el egy-egy meccset – mesélte a Blikknek Babos Csaba. – Magyarul beszéltek, nem mutatkoztak be, és vissza sem lehetett őket hívni. Képtelenség volt rájuk lelni, rögtön eldobták a SIM-kártyájukat. Jelentettük ezeket az eseteket a WTA-nak, a teniszszövetségnek, de a csalók sosem lettek meg. Persze semmilyen manipulációban nem vettünk részt.

A bűnözők olykor pénzzel, máskor fenyegetéssel próbálják elérni céljukat.

– Sajnos a csalás a tenisz részévé vált. A környező országokban több játékost örökre eltiltottak. Akadtak, akik a helyszínen fogadtak, s előbb tudták egy labdamenet végét, mint ahogy az egy-egy online fogadóportálon megjelent, amit ki is használtak. Sokan maguk ellen fogadtak, de volt, hogy a játékos családját tartották fogva a bűnözők, hogy csaljon. Hála az égnek, minket fizikai atrocitás sosem ért, bár Timit mai napig sokan bántják a közösségi oldalakon. Előfordul, hogy azt írják, megölik, mert elveszített egy meccset, és azon pénzt buktak – mondta Babos Csaba.

Hozzátette, miközben számos sportcsapat főtámogatója egy-egy fogadási portál, nekik a Szerencsejáték Zrt.-vel való szponzorációt nem akarta engedélyezni a TIU.

– A magyar cég vezetőinek kellett meggyőzniük az illetékeseket, hogy az együttműködés nem csalásokra lett kitalálva – tette hozzá.

Indirekt/Blikk