2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Zsúfolt buszmegállóra nyitottak tüzet Jeruzsálemben

Zsúfolt buszmegállóra nyitottak tüzet Jeruzsálemben

Csütörtökön két palesztin támadó tüzet nyitott egy buszmegállóban a reggeli csúcsforgalomban Jeruzsálem bejáratánál, legkevesebb három ember meghalt, tizenegy másik megsebesült.

A támadók Kelet-Jeruzsálemből érkeztek – közölte Doron Turgeman, a jeruzsálemi rendőrség kerületi parancsnoka a helyi médiával – olvasható a Reutersen.

A két terrorista az autójával – gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve – Jeruzsálem egyik bevezető útjához hajtott, majd kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. Végül két biztonsági és egy fegyveres civil agyonlőtte őket – írta meg az MTI.

Az izraeli mentőszolgálat annyit meg tudott erősíteni, hogy a merénylet egyik áldozata egy 24 éves nő volt. A sebesülteket kórházba szállították, a rendőrség lezárta a környéket.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete elítélte a lövöldözést:

„Borzalmas terrortámadás Jeruzsálemben ma reggel. Egyértelműen elítéljük az ilyen brutális erőszakot” – mondta Jack Lew.

Frissítés: emelkedett az áldozatok száma
Míg az első híradások legkevesebb két halálos áldozatról és 8 sérültről szóltak, csütörtök délelőtt fél 10-re mindkét szám emelkedett. A legfrissebb értesülések szerint hárman vesztették életüket a jeruzsálemi merényletben, és 11 további sérültről tudnak a helyi hatóságok. Az egyik halálos áldozat Elimeleh Vasszerman rabbi, az asdódi rabbinikus bíróság bírója.

A hatóságok nyilvánosságra hozták a terroristák neveit is; a kelet-jeruzsálemi Cur-Baher lakónegyedben élő, 30 éves Ibrahím Namer, és 38 éves bátyja, Murad Namer. Mindketten az iszlamista Hamász terrorszervezet tagjai voltak, és már ültek izraeli börtönben.