2022.12.07
Ambrus
Kezdőlap Címlap Zelenszkij már Macronnak is nekiment

Zelenszkij már Macronnak is nekiment

Franciaország együttműködik Ukrajnával az állítólagos háborús bűnök kivizsgálásában, de a francia elnök óvatos lenne a „népirtás” kifejezéssel, mert szerinte az oroszok és az ukránok testvérnépek.

Emmanuel Macron francia elnököt néhány napja arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok elnökéhez hasonlóan ő is népirtásnak nevezné-e azt, ahogyan ölik az ukránokat az orosz katonák.

„Ma óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvér” – válaszolt Macron a francia közmédia riporterének, hozzátéve, hogy Franciaország együttműködik Ukrajnával az állítólagos háborús bűnök kivizsgálásában. A francia elnök kijelentéseire Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte, hogy Emmanuel Macron nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az Ukrajnában történt vérengzéseket, illetve hogy baráti népnek nevezte az oroszt.

Ezek számunkra nagyon fájdalmas dolgok, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy tisztázzam vele a helyzetet – idéz a Telex az ukrán elnök Lengyelország és a balti államok elnökeinek kijevi látogatása után tartott szerdai sajtótájékoztatójából.

Joe Biden amerikai elnök néhány napja komolyan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és közölte: „nekem nagyon úgy tűnik, hogy népirtás zajlik Ukrajnában”.