2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Címlap Tragédia: többen meghaltak a görög mentőcsapatból Líbiában

Tragédia: többen meghaltak a görög mentőcsapatból Líbiában

Súlyos balesetet szenvedett egy görög mentőcsapat, miközben Líbia katasztrófa sújtotta területére igyekeztek az áradások után: a csapat több tagja életét vesztette. A magyar mentőalakulat ma érkezhet meg a helyszínre.

Vasárnap a kelet-líbiai kormányzat egészségügyi minisztere egy tragikus balesetről számolt be: a hírek szerint a katasztrófa során leginkább érintett Derna városában frontálisan ütközött egy görög mentőcsapatot szállító jármű és egy líbiai család autója.

A mentőcsapatból négy ember vesztette életét, míg a másik autóban három ember halt meg az ütközés nyomán. Az autóbalesetben összesen 15-en sérültek meg, közülük heten súlyos állapotban vannak.

Vasárnap a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy úton vannak a magyar mentőalakulatok is a már 11 300 halálos áldozatot számláló városba. A magyar mentőcsapat a mai nap folyamán érheti el az áradások sújtotta régiót, ahol rögtön munkába is állnak, hiszen óriási szükség van a magyar segítségre is – tette hozzá a külügyminiszter.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) számok szerint a több mint 11 ezer halálos áldozat mellett további 10 100 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az OCHA – a Vörös Félholdra hivatkozva – azt írta, a számok még tovább emelkedhetnek a napokban, a mentőcsapatok jelenleg is fáradhatatlanul kutatnak a pusztítások helyszínén.

A Vörös Félhold ugyanakkor cáfolta az említett adatokat arra hivatkozva, hogy hivatalos számokat csak a líbiai hatóságok által felhatalmazott ügynökség tehetiközzé. A kormány az előző héten hivatalosan 3252-re tette a halottak számát, míg a dernai polgármester szerint összesen akár a 20 ezer halálos áldozat is lehet – írja a hvg.hu.