2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Belföld Beperlik Magyarországot az ukránok a gabonastop miatt

Beperlik Magyarországot az ukránok a gabonastop miatt

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – jelentette be Tarasz Kacska a gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter helyettese.

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – mondta a képviselő vasárnap este a Politicónak adott interjújában.

Ahogy arról a Blikk beszámolt, Nagy István agrárminiszter szombaton bejelentette, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A tárcavezető közölte, hogy szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés, a piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

„Ezek az önkényes tilalmak nevetségesek” – mondta most az interjúban Kacska.

„Úgy gondolom, Magyarország ezzel politikai nyilatkozatot tett arra, hogy blokkolni akarja a kereskedelmet Ukrajnával, és teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt” –tette hozzá.

A szlovákok és a lengyelek is ugyanilyen intézkedést hoztak.

„Sok éven át az Európai Bizottság volt az egész EU kereskedelmi tárgyalója és kereskedelempolitikai intézménye. És mi ezt figyelembe véve dolgoztunk” – mondta az interjúban Kacska, majd kifejtettem hogy a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezik, mert szerinte az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben.