2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Címlap Rövid szoknyája miatt nem engedték be az újságírónőt a kivégzésre

Rövid szoknyája miatt nem engedték be az újságírónőt a kivégzésre

Megpróbálta a csípőjéig húzni a szoknyáját, hogy hosszabb legyen, de azt mondták, még mindig nem megfelelő. Így végül egy kölcsönkért halásznadrágban tudott tudósítani a kivégzéséről.

Az alabamai büntetés-végrehajtás szerint „semmi rendkívüli” nem volt annál kivégzésnél, amely során a börtön tisztviselői teljes testkontrollnak vetették alá az érkező női riportereket. Az egyik hölgyet pedig még ki is akarták tiltani a kivégzőteremből arra hivatkozva, a szoknya, amit viselt, túl rövid. Az már csak a hab a tortán, hogy a halálra ítélt Joe Nathan James Jr-nál három órába telt, mire megtalálták azt a vénát, amelybe beadták a halálos injekciót.

Az érintett újságírónő Ivana Hrynkiw volt, az AL.com hírportál munkatársa. A börtönben félrehívták a riportert, és közölték vele, hogy a szoknyája túl rövid, így nem felel meg az előírásoknak. A nő elmondása szerint lejjebb húzta a szoknyáját, egészen a csípőjéig, de ez sem volt elég. Ezután Hrynkiw az egyik fotóstól kölcsönkérte a nadrágját, de ez sem volt elég az őröknek: ezúttal a cipője nem tetszett nekik, mondván, az nyitott sarkú, ezért nem mehet be vele. A nő ezért végül egy teniszcipőt vett fel, és csak ezután mehetett be a kivégzésre.

Zavarban voltam, mert a testemet és a ruhámat is megkérdőjelezték egy olyan teremben, ahol többnyire olyan emberek ültek, akiket soha nem ismertem. Leültem, megpróbáltam nem elpirulni, és végeztem a munkámat – mondta.

Kim Chandlert, az Associated Press riporterét is teljes testkontrollnak vetették alá, s az ő ruhájának hosszát is ellenőrizték. Az újságíró elmondása szerint sosem érezte még magát ennyire megalázva, pedig húsz éve tudósít kivégzésekről.