2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Moszkva bekeményített: nem küld többé gázt azokba az országokba, amelyek támogatták az...

Moszkva bekeményített: nem küld többé gázt azokba az országokba, amelyek támogatták az ársapkát

Moszkva nem szállít olyan országokba olajat, amelyek csatlakoznak az orosz olaj árplafonjának bevezetéséhez – erősítette meg Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

– Többször hangoztattuk, hogy az orosz olaj úgynevezett árplafonjának bevezetése piacellenes intézkedés, megzavarja az ellátási láncokat, és jelentősen bonyolíthatja a helyzetet a globális energiapiacokon. Az Orosz Föderáció nem tervez olajszállítást olyan országokba, amelyek csatlakoznak a vásárlók kartelljéhez – mondta egy csütörtöki tájékoztatón.

Zakharova megjegyezte, hogy „sok olajtermelő ország is ellenzi az ilyen intézkedést”. Szerinte ők megértik, hogy ezt az intézkedést Oroszország ellen pusztán gazdasági okokból célozták meg a nyugati országok. Megjegyezte: „A durva árdiktátum aláássa a világkereskedelmi rendszert, és veszélyes precedenst teremt nemcsak az energiapiacon, hanem általában a nemzetközi kereskedelemben is” – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Brüsszelben csütörtökön kezdődött el az orosz kőolaj árplafonjáról szóló vita. A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint az EU terve, hogy hordónként 65 és 70 dollár között lesz az orosz kőolaj ára. A kérdés megosztja a tagállamokat: van, aki sokkal alacsonyabb, míg mások magasabb árplafon bevezetését szeretnék.

Az energiaügyi miniszterek ülésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Belgiumba utazott tegnap. A politikus a közösségi oldalán írta meg, hogy heves vita zajlott, de a magyar kormány álláspontja világos:

– Magyarország kőolaj- és földgázvásárlása Oroszországtól nem valamiféle politikai állásfoglalás, hanem egy fizikai realitás, ugyanis jelenleg csak így garantálható hazánk ellátása. A magyar energiabiztonság számunkra vörös vonal, ezért a brüsszeli olajársapka nem vonatkozhat a csővezetékes szállításokra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre. Ideológiákkal nem lehet a magyar otthonokat fűteni vagy az ipart működtetni – írta tegnapi Facebook-bejegyzésében Szijjártó.