2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Már Ferenc pápa is könyörög Putyinnak a békéért

Már Ferenc pápa is könyörög Putyinnak a békéért

Szenvedélyes szavakkal próbálta a két háborús ellenfelet, Oroszországot és Ukrajnát a béketárgyalásokra rábírni legújabb vasárnapi beszédében Ferenc pápa. A vallási vezető arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le „az erőszak és a halál spirálját” Ukrajnában.

Ferenc pápa szerint a válság nukleáris eszkalációt okozhat, és ellenőrizhetetlen globális következményekkel jár. A Szentatya szokásos vasárnapi, több ezer ember előtt elmondott Szent Péter téri beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz is fordult, arra kérve, hogy legyen nyitott minden „komoly békejavaslatra”.

A pápa „Isten nevében” sürgős felhívást intézett a konfliktus befejezése érdekében, és „abszurdnak” nevezte, hogy a világ kockáztatja a nukleáris konfliktus kirobbanását.

Felhívásom mindenekelőtt az Orosz Föderáció elnökéhez szól, és könyörgök, hogy állítsa le az erőszak és a halál spirálját, méghozzá saját népe iránti szeretetből – mondta Ferenc.

Ezután az ukránoknak üzent: „Ugyanolyan reményteljes felhívással fordulok Ukrajna elnökéhez, hogy legyen nyitott egy komoly békejavaslatra” – mondta az egyházfő.