2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Címlap Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnöke

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen a háború kezdete óta második kijevi útját teszi Ukrajnába, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozási státusz megszerzésére irányuló törekvéséről tárgyaljon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június 11-én, szombaton Ukrajnába látogatott, hogy megvitassa Volodimir Zelenszkij elnökkel országának az Európai Unióhoz való csatlakozási státusz megszerzésére irányuló törekvését. Miközben Kijev az Európai Unióba való gyors felvételt szorgalmazza, a tagsághoz vezető út hosszú, amely évekig vagy évtizedekig is eltarthat – írja a Le Monde.

A tisztségviselő szeretné megvitatni az ukrán kérelem tisztázatlan kérdéseit Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel. Az Európai Bizottság várhatóan jövő pénteken közzéteszi értékelését arról, hogy javasolja-e a tagjelölti státuszt Ukrajna számára. Az ajánláshoz valószínűleg reformkötelezettségek kapcsolódnának, egyebek között a jogállamiság javítása és a korrupció elleni küzdelem területén.

A bizottság elnöke megérkezése után azt mondta: tárgyalnak majd arról, hogy milyen közös lépések lesznek szükségesek az ország újjáépítéséhez, illetve áttekintik Ukrajna eddigi haladását az európai integráció útján.

Ursula von der Leyen már másodszor látogatott Kijevbe az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta. Áprilisban Bucsában járt, ahol az orosz csapatok gyaníthatóan civilek százait mészárolták le. Ukrajna márciusban nyújtotta be tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz – írja az MTI.