KezdőlapCímlapHalálkamion: 53 migráns halt meg a forró raktérben

Halálkamion: 53 migráns halt meg a forró raktérben

Már 53-ra emelkedett a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokbeli San Antonióban, ahol egy hőségtől felforrósodott kamionban illegális bevándorlókat zsúfoltak össze, akik végül megfulladtak, a sofőr pedig magukra hagyta az áldozatait. Trükkösen akart elmenekülni, de példás büntetést kaphat tettéért.

Döbbenten álltak a rendőrök az előtt a kamion előtt, amelyet a texasi San Antonio egyik külterületén hagytak magára. A kocsi felnyitása után előbb 42, majd később 46 áldozatot szedtek ki, akik a közel 40 fokos nyári hőségben megfulladtak a tehertérben. Sokukat szállították kórházba, ám az áldozatok száma csütörtökre 53-ra emelkedett.

Eddig négy ember ellen emeltek vádat, köztük a 45 éves Homero Zamorano ellen is, aki a gyanú szerint a kamiont vezette. A férfi egy közeli bokorban bújt el, majd túlélőnek próbálta kiadni magát, így menekülve a felelősségre vonás elől. Francisco Garduno, a mexikói nemzeti migrációs intézet vezetője szerdán azt mondta, „megpróbálta magát a túlélők egyikének álcázni, amikor San Antonióban letartóztatták”.

Zamoranót és egy második gyanúsítottat, a 28 éves Christian Martinezt is vád alá helyezték 53 migráns halálában való állítólagos közreműködésük miatt. Az 53 áldozat mellett tizenegy bevándorló, köztük gyerekek, még mindig kórházi ellátásra szorulnak. Két mexikói állampolgárt embercsempészés gyanúja miatt tartoztattak le.

Az amerikai hivatalos adatok szerint az áldozatok között 27 mexikói, 14 hondurasi, hét guatemalai és két salvadori állampolgár szerepelt. A Bexar megyei orvosszakértő szerint az áldozatok nagy része férfi, de 13 nő is meghalt a halálkamionban.

A mexikói migrációs intézet egyik forrása szerint a bevándorlók valószínűleg kisebb csoportokban lépték át a határt, mielőtt egy texasi házban gyűjtötték össze őket, majd a teherautóba szállta, hogy tovább szállítsák őket az Egyesült Államok belső részébe.

A texasi törvények alapján tettükért komolyan felelni fognak, életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk, de mivel az államban engedélyezett a halálbüntetés, akár ki is végezhetik őket. Az Egyesült Államokban 2017 nyarán történt hasonló eset, akkor szintén San Antonióban találtak egy kamiont, amelyben 38-an tartózkodtak. Közülük nyolc már halott volt, húszan pedig válságos, súlyos állapotban kerültek kórházba.