2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Borzalom: penészes, patkányoktól hemzsegő hústermelőre csapott le a Nébih - videó

Borzalom: penészes, patkányoktól hemzsegő hústermelőre csapott le a Nébih – videó

Gyomorforgató körülmények várták az ellenőröket egy Békés megyei, szalámikat és kolbászokat készítő kistermelőnél. 68 ismeretlen eredetű sertés mellett koszt, penészt és patkányokat is láttak a helyszínen.

A Nébih szerdai jelentése szerrint munkatársaik egy szeghalmi kistermelőhöz látogattak, ahol 68 jelöletlen sertés találtak. A felelős kistermelő semmilyen dokumentumot nem tudott felmutatni az állatokkal kapcsolatban: nem tudta igazolni a származásukat, ahogyan a takarmányozást és a gyógykezeléseket sem jegyezte a szabályoknak megfelelően. Sőt, a levágott sertések esetében kötelező húsvizsgálat is elmaradt.

A hatóság sokkoló körülményeket talált az állattartó telepen: a helyszínre kiérve szaladgáló patkányok fogadták őket, amelyek ürüléke megtalálható volt a takarmányok tárolására szolgáló helyen. Emellett penészes pékárukra is bukkantak. A Nébih szerint a gyártóhelyiség állapota sem ment át a higiénia ellenőrzésen: a munkavégzéshez szükséges eszközök, mint a munkaasztal, vagy gépek, mindegyikét elárasztotta a koszt. A zsírolvasztás folyamatait az udvaron végezték. Az épület falai és mennyezete több helyen sérült volt, és szintén belepte a mocsok. Az alapanyagokat és a kész termékeket a földön találták.

Az ellenőrök a körülmények láttán 42 tétel esetében összesen 1701 kg élelmiszer kivonását, forgalomba hozatalát, egyúttal visszahívását rendelték el. A telepen található állatok esetében forgalmi korlátozást vezette be. A kistermelő munkáját pedig egészen addig, amíg a fennálló hiányosságokat nem javítja, felfüggesztették.